25.06.2011. / 10:26

Autor: Hina

Iran prosvjeduje u UN-u protiv američkih sankcija

Iranski veleposlanik u UN-u Mohamad Hazaej rekao je u pismu glavnom tajniku Ban Ki-moonu da je "nastavak takve nedobronamjerne (američke) politike iznimno poguban i nipošto ne može ići u prilog očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti"

ArhivaArhivaIran je u petak uložio prosvjednu notu u Ujedinjenim narodima protiv nametnutih mu najnovijih američkih sankcija, ocijenivši ih "iznimno pogubnim" jer ugrožavaju život civila.

Iranski veleposlanik u UN-u Mohamad Hazaej rekao je u pismu glavnom tajniku Ban Ki-moonu da je "nastavak takve nedobronamjerne (američke) politike iznimno poguban i nipošto ne može ići u prilog očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti".

Prosvjedna nota iranskog predstavnika dolazi nakon odluke Sjedinjenih Država u četvrtak da američkim poduzećima zabrani trgovanje s Iran Airom.

Američka vlada se koristila "čitavim nizom lažnih i ništavih navoda protiv moje zemlje kako bi opravdala svoje ponašanje koje je nepošteno prema Irancima", rekao je Hazaej u noti koje je dio agencija France Presse dobila na uvid od iranskog predstavništva.

SAD je u četvrtak objavio odluku o zaoštravanju svojih sankcija nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji Iran Airu, kojom svojim poduzećima i državljanima zabranjuje da od nje primaju i da joj pružaju usluge.

Sankcije su obznanjene u priopćenju američkog ministarstva financija koje svoju odluku opravdava činjenicom da je od 2006. "Iran Air prevozio vojnu opremu za snage Čuvara islamske revolucije", politički ogranak iranske vojske.

Iran Air je još od 1995. izložen američkom embargu koji zabranjuje bilo kakvu prodaju zrakoplova Airbus i Boeing Iranu te rezervnih dijelova za održavanje njegove flote. Tako je iranska zračna flota postala jedna od najzastarjelijih u svijetu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika