25.06.2011. / 10:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Osama bin Laden namjeravao promijeniti ime Al Kaidi

Među dokumentima koji su pronađeni u vili u Pakistanu u kojoj je u svibnju ubijen bin Laden nalazi se i pismo bez datuma u kojem Osama bin Laden razmišlja o imenima koja bi se mogla dati skupini a koja bi bolje odražavala njegovu viziju džihada, svetog rata

ArhivaArhivaZabrinut zbog imidža Al Kaide u javnosti, Osama bin Laden razmišljao je o tome da skupini promijeni ime kako bi naglasio njezinu vjersku dimenziju, rekao je u petak jedan američki izvor koji je želio ostati neimenovan.

Među dokumentima koji su pronađeni u vili u Pakistanu u kojoj je u svibnju ubijen bin Laden nalazi se i pismo bez datuma u kojem Osama bin Laden razmišlja o imenima koja bi se mogla dati skupini a koja bi bolje odražavala njegovu viziju džihada, svetog rata.

Skupina se originalno zvala Al Kaida Al Džihad ali je drugi dio imena s vremenom otpao što se bin Ladenu nije sviđalo.

Otpadanje tog dijela imena omogućavalo je Zapadu da Al Kaidu opisuje kao organizaciju koja nije imala veze s vjerskim pokretom.

Za pismo je sa sigurnošću utvrđeno da ga je pisao bin Laden, ali se ne zna se kome je bilo upućeno niti je li poslano.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika