25.06.2011. / 12:48

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD: Bivši HVO-ov čuvar zatvora u BiH optužen za mučenje srpskih civila

Nezirović je lagao pri podnošenju zahtjeva jer nije naveo da je služio u hrvatskoj vojsci i da je, kao vojnik, počinio kazneno djelo izvan SAD-a

ArhivaArhivaBivši čuvar zatvora u Bosni i Hercegovini, osumnjičen da je tijekom rata mučio zatočene srpske civile, optužen je u Sjedinjenim Državama da je pokušao nezakonito steći američko državljanstvo, javlja France presse.

Almaz Nezirović je "svjesno prouzročio veliku patnju i teške ozljede" srpskim civilima 1992. u zatvoru Rabiću, gdje je kao čuvar bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ističe se u optužnici koju je objavio savezni sud. Po optužnici, Nezirović (52) je "neljudski tukao i mučio srpske civile" tijekom službe u tome zatvoru.

Nezirović je 1997. zatražio izbjeglički status u SAD-u, koji je na koncu i dobio. Tako je kao izbjeglica ušao u SAD i podnio zahtjev za stalno prebivalište i za američko državljanstvo. No, dodaje se u optužnici, Nezirović je lagao pri podnošenju zahtjeva jer nije naveo da je služio u hrvatskoj vojsci i da je, kao vojnik, počinio kazneno djelo izvan SAD-a.

Almaz Nezirović bi mogao dobiti kaznu zatvora do 10 godina zbog podnošenja nevaljanog zahtjeva za državljanstvo i do pet godina zbog davanja lažnih podataka radi stjecanja državljanstva. U petak se nakratko pojavio na sudu u Roanokeu, u saveznoj državi Virdžiniji.

On je inače brat Azre Bašić koja je također u američkom zatvoru zbog mučenja logoraša. Nju se američki mediji prizvali „krvavom Azrom".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 25.06.11. 13:28

Pade braco i seka samo zato što su muslimani,a gdje je braco i seka srbi koji su u Škabrnji klali i tenkovima gazili Hrvate civile??

Njih se nesmije progoniti ,to je naredba šugoslavene i EU


registracija
21/4/11

spBN, 25.06.11. 14:02

Nisu pali sto su mislimani nego zato sto su cinili grozne kriminalne stvari, moron!
Ili su tebe ucili da samo Srbi znaju radit kriminal?!


registracija
20/3/11

toyota, 25.06.11. 14:04

djani molim te potrazi lijesnicki savjet,za, neki dan ti ces poluditi dokraja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika