Objavljeno u Nacionalu br. 815, 2011-06-28

Autor: Ivan Pandžić

Zdravko Mamić i službeno gazda stadiona Maksimir

Dinamo je dobio na upravljanje i 18 tisuća četvornih metara poslovnih prostora koji već šest godina zjape prazni i moći će ih iznajmljivati za funkcioniranje kluba

Zdravko Mamić i Milan BandićZdravko Mamić i Milan BandićZdravko Mamić i Dinamo su dobili na upravljanje cijeli maksimirski stadion odlukom gradonačelnika Milana Bandića. Iako se i dosad moglo reći da je Dinamo korisnik i upravljač objekta u Maksimirskoj, o tome nije bilo formalne odluke nakon što se stadion proširio. Dinamo nije mogao upravljati novoizgrađenim dijelovima poput sjeverne tribine. Sada je dobio na upravljanje i 18 tisuća četvornih metara poslovnih prostora koji već šest godina zjape prazni i moći će ih iznajmljivati za funkcioniranje kluba. Za korištenje Dinamo ne treba plaćati nikakvu naknadu osim režijskih troškova i troškova održavanja stadiona. Ali ako ne zaradi dovoljno od korištenja objekta, za održavanje stadiona će i dalje trebati koristiti novac poreznih obveznika.

Iako je odluka samo privremena, dok se ne raspiše natječaj za davanje stadiona na korištenje, opet će ga i na natječaju dobiti Dinamo. Kao i kod ostalih sportskih objekata, pravo prvenstva na natječaju ima postojeći korisnik i ne mora plaćati naknadu. Ova odluka dolazi u trenutku kad se Mamić kao izvršni predsjednik Dinama pohvalio da će uložiti 30 milijuna kuna u obnovu stadiona i te dvije stvari nisu nepovezane. Najveća zlatna koka bi mogli biti upravo poslovni prostori ispod sjeverne tribine. Kako su nam pojasnili u Gradu, sve što Mamić ne želi korisiti za klupske potrebe, može iznajmiti. Jednako tako, Dinamu pripada i prihod od najma stadiona, primjerice za koncerte i slično. Obveza za poslovne prostore mu je jedino da provede javni natječaj i da se sav novac od najma i dalje ulaže u stadion, a nikako u klub, primjerice, plaćanje igrača ili trenera. Da svih 18 tisuća četvornih metara iznajmi po ispodprosječnih 10 eura za četvorni metar mjesečno, to donosi 16 milijuna kuna godišnje. Međutim, taj koncept nije dobro završio prije nekoliko godina.

Kada je Grad 2000. godine odlučio izgraditi sjevernu tribinu za 250 milijuna kuna, a Dinamu se dalo pravo iznajmljivanja. Razlog je bio isti, pola novca se trebalo koristiti za održavanje i izgradnju stadiona, a pola novca bi pripadalo Gradu kao investitoru. Dinamo je uzeo i predujmove od nekih zakupaca, izvještavali su tada mediji, ali je novac završio kao plaća igračima. Svi lokali su do dana današnjeg ostali prazni. Inače, po ugovoru od prije više od 10 godina, Dinamo je stadion dobio na upravljanje na 30 godina, ali uz uvjet da uloži 232 milijuna kuna u stadion. Kada nisu ispunjavali dogovoreno, dug im je oprošten i obveza ukinuta, a oni su ostali korisnici.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 28.06.11. 12:44

Ako i ove sve radnje nisu poticaj USKOKU i ostalim nadležnim službama da spriječe ovakav kriminal, ne znam što bi još Bandić i Mamić trebali činiti. Ali iz našeg džepa uzeti će novac čim im ponestane za ovu rupu od stadiona.


registracija
27/8/09

Lujo1, 29.06.11. 00:27

država nam izgleda baš ko ova dva bolesna idiota na sliki!


registracija
3/6/11

skaraica, 29.06.11. 09:07

Kako su majmuni u stvari lijepe životinje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika