29.06.2011. / 07:45

Autor: Nacional.hr

Želite poboljšati pamćenje? Pomislite na odlazak zubaru

Utvrđeno je da su se volonteri bolje sjećali onih riječi nakon kojih su vidjeli uznemirujuće slike, nego riječi nakon kojih su vidjeli neutralne slike, koje ne pobuđuju nikakve emocije, ili prazan ekran. Znanstvenici smatraju da je uzrok ovome to što su uznemirujuće slike kod volontera pobuđivale negativne emocije, zbog čega se poboljšalo njihovo pamćenje

IlustracijaIlustracijaAko imate problema sa pamćenjem i želite zapamtiti neku važnu informaciju, jedan od načina da to napravite je da pomislite na odlazak zubaru ili na neko drugo traumatično iskustvo, prenosi MSN.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science je pokazalo da se sposobnost volontera da zapamte neku svježu informaciju povećala nakon što su vidjeli fotografiju osobe u zubarskom stolcu, mrtve mačke ili uperenog pištolja. Tijekom istraživanja volonteri su morali učiti riječi na svahiliju i njihov engleski prijevod, nakon čega su se međusobno ispitivali u parovima. Nakon svakog točnog odgovora pokazana im je uznemirujuća ili neutralna fotografija ili prazan ekran. Ako su odgovorili netočno, pokazana im je neutralna slika ili prazan ekran.

Nakon ovoga su imali test na kojem su morali ponoviti sve naučene riječi. Utvrđeno je da su se volonteri bolje sjećali onih riječi nakon kojih su vidjeli uznemirujuće slike, nego riječi nakon kojih su vidjeli neutralne slike, koje ne pobuđuju nikakve emocije, ili prazan ekran. Znanstvenici smatraju da je uzrok ovome to što su uznemirujuće slike kod volontera pobuđivale negativne emocije, zbog čega se poboljšalo njihovo pamćenje, a sumnjaju da se to događa jer je centar mozga zadužen za emocije usko povezan sa centrom mozga zaduženim za pamćenje.

Znanstvenici su ovaj pokus pokušali napraviti i sa slikama koje pobuđuju pozitivne emocije i uzbuđenje, no učinak nije bio isti kao sa uznemirujućima fotografijama.

Ovim istraživanjem su znanstvenici zapravo potvrdili da je vremenski period nakon što se osoba prisjeti neke nove informacije koju je tek sad naučila bitan za zadržavanje te informacije u sjećanju. Dakle, umjesto da nakon učenja gledate u fotografije pregažene mačke, nakon što nešto naučite testirajte svoje znanje kako biste naučeno što duže zadržali u sjećanju.

Vezane vijesti

Gubitak pamćenja počinje s 45 godina

Gubitak pamćenja počinje s 45 godina

Gubitak pamćenja i ostalih moždanih funkcija može početi rano, čak s 45 godina, što postavlja velike izazove pred znanstvenike koji pokušavaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika