30.06.2011. / 07:15

Autor: Nacional.hr

Vrane mogu prepoznati čovjeka sumnjivih namjera

Marzluff je ovo otkrio tako što je na kampusu sveučilišta zatočio vrane noseći na licu masku pračovjeka. Nakon toga su vrane graktale na svaku osobu koja je tu istu masku nosila na licu, a ignorirale su osobe koje su nosile drugačije maske

IlustracijaIlustracijaZna se da su vrane inteligentne ptice, a novo istraživanje je potvrdilo njihovu inteligenciju. Naime, vrane mogu opaziti koja osoba u blizini im je prijetnja, a koja nije, i tako upozoriti ostale vrane na opasnost, prenosi New Scientist.

John Marzluff sa Washingtonskog Sveučilišta je još prije pet godina otkrio da vrane mogu prepoznati čovjeka koji im je prijetnja. Marzluff je ovo otkrio tako što je na kampusu sveučilišta zatočio vrane noseći na licu masku pračovjeka. Nakon toga su vrane graktale na svaku osobu koja je tu istu masku nosila na licu, a ignorirale su osobe koje su nosile drugačije maske. Dve godine nakon što je zatočio vrane, 66 posto vrana i dalje je graktalo na osobe koje su po kampusu nosile masku pračovjeka. Čak su i mlade vrane, koje još nisu došle na svijet dok su starije vrane završile u zatočeništvu, naučile graktati na ljude sa maskom pračovjeka, oponašajući svoje roditelje.

Marzluff tvrdi da vrane uče na dva različita načina, kroz vlastito iskustvo i oponašanjem drugih vrana, a na temelju ovoga se može zaključiti da su vrane pronicljivije nego što se to do sada mislilo.

Vezane vijesti

Ljudski mozak sadrži 'samo' 86 milijardi neurona

Ljudski mozak sadrži 'samo' 86 milijardi neurona

Doktorica Suzana Herculano-Houzel, asistent profesora na Universidade Federal do Rio de Janeiro, provela je istraživanje koje je poljulalo ustaljenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika