30.06.2011. / 10:03

Autor: Hina

Kim Jong-il otkazao posjet Rusiji zbog sigurnosti

Pripreme za susret Kima s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim, koji nije bio najavljen u javnosti, otkazane su u posljednji trenutak a službeni Kremlj je u srijedu priopćio kako susret Medvedeva i Kima nije na dnevnom redu

Sjevernokorejski čelnik Kil Jong-il otkazao je posjet Rusiji iz sigurnosnih razloga, nakon što su se u medijima pojavili napisi o posjetu, objavio je u četvrtak ruski list Komersant.

Vlasti u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku Rusije 130 kilometara od sjevernokorejske granice, pripremale su se za posjet tajnovitog sjevernokorejskog vođe, izjavio je jedan mjesni dužnosnik.

Pripreme za susret Kima s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim, koji nije bio najavljen u javnosti, otkazane su u posljednji trenutak a službeni Kremlj je u srijedu priopćio kako susret Medvedeva i Kima nije na dnevnom redu.

Komersant je naveo riječi neimenovanog kremaljskog dužnosnika koji tvrdi da su vlasti u Pjongjangu tražile susret, te da je Kim nakon toga otkazao putovanje jer su sjevernokorejske vlasti strahovale za njegovu sigurnost nakon što su mediji najavili posjet.

"Bili smo spremni za susret jer koristimo svaku mogućnost za kontakt", naveo je Komersant riječi svoga neimenovanog sugovornika iz Kremlja.

"Medijska izvješća o mogućem susretu imali su važnu ulogu u promjeni mišljenja sjevernokorejskih vlasti", dodao je izvor.

Rusija je sudionik pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali diplomati tvrde da Moskva u odnosima sa Sjevernom Korejom ima manji utjecaj od Kine.

Kim je posljednji put posjetio Rusiju 2002. godine, kad se u Vladivostoku sastao s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sjevernokorejski vođa često putuje u Kinu, koja je u posljednje vrijeme najvažniji veliki sjevernokorejski saveznik.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika