30.06.2011. / 11:13

Autor: Hina , Nacional.hr

U NATO-ovu napadu ubijen vođa talibanske mreže

Američki Washington Post u srijedu je izvijestio kako su Sjedinjene Države izvele napad bespilotnom letjelicom u Somaliji, pri čemu su ranjena dvojica visoko pozicioniranih članova militantne somalske grupe Al-Šabab, povezane s Al-Kaidom

ArhivaArhivaNATO-ove snage u Afganistanu (Isaf) u četvrtak su u zračnom napadu ubile jednog od važnih vođa talibanske mreže Hakani, Ismaila Jana za kojega se sumnja da je umiješan u napad počinjen u utorak navečer na hotel Intercontinental u Kabulu, u kojemu je smrtno stradalo 12 osoba, stoji u priopćenju Saveza.

"Ismail Jan, jedan od pomoćnika zapovjednika mreže Hakani u Afganistanu, Hadžija Mali Kana te još nekoliko pripadnika Hakanija, ubijeno je u srijedu u zračnom napadu u jugoistočnoj pokrajini Paktiji", stoji u Isafovu priopćenju. Jan se sumnjiči da je pomogao opremom i oružjem počiniteljima samoubilačkog napada počinjenog u utorak na hotel Intercontinental u Kabulu, u kojemu je ubijeno 12 osoba. Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Isaf je objavio kako je Jan bio na čelu grupe od tridesetak pobunjenika koji su vodili napade na afganistanske i NATO-ove vojne snage u pokrajinama Paktiji i Kost, talibanskim uporištima smještenim duž paksitanske granice iza kojih se nalazi Sjeverni Vaziristan - baza mreže Hakani. Mreža je naziv dobila po mudžahedinskom zapovjedniku Džalaludinu Hakaniju koji se osamdesetih borio protiv sovjetske invazije.

Istodobno, Američki Washington Post u srijedu je izvijestio kako su Sjedinjene Države izvele napad bespilotnom letjelicom u Somaliji, pri čemu su ranjena dvojica visoko pozicioniranih članova militantne somalske grupe Al-Šabab, povezane s Al-Kaidom.

List je, pozvavši se na izjavu visokog američkog vojnog dužnosnika izvijestio kako je bespilotna letjelica prošli tjedan izvela napad na Al-Šababove vođe koji su izravno povezani s Anvarom al-Avlakijem, klerikom rođenim u SAD-u koji je uspio izbjeći američki napad u Jemenu. Washington Post na internetskim stranicama piše kako su američki dužnosnici od tajnih službi dobili informaciju prema kojima su Al-Šababovi vođe namjeravali početi djelovati i izvan granica Somalije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika