30.06.2011. / 19:53

Autor: Hina

Njemački Bundestag usvojio zatvaranje nuklearki do 2022.

Njemački parlament Bundestag izglasao je u četvrtak velikom većinom zastupnika zakon koji određuje postupno zatvaranje nuklearnih elektrana do 2022.

Bundestag je prihvatio plan postupnog zatvaranja nuklearkiBundestag je prihvatio plan postupnog zatvaranja nuklearkiNjemački parlament Bundestag izglasao je u četvrtak velikom većinom zastupnika zakon koji određuje postupno zatvaranje nuklearnih elektrana do 2022.

"Ovo je zajednički, nacionalni projekt koji iziskuje suradnju svih snaga u zemlji“, rekao je tijekom parlamentarne rasprave koja je prethodila glasovanju, njemački ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen.

Za odustajenje od atomske energije i postupno gašenje preostalih nuklearnih elektrana glasali su, osim stranaka vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije i zastupnici oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih.

Stranka Ljevice glasala je protiv zakona jer smatra da proces gašenje njemačkih nuklearnih elektrana ide presporo.

Prema danas prihvaćenom zakonu sedam najstarijih nuklearnih elektrana, koje su nakon katastrofe u Fukushimi u ožujku ugašene i privremeno isključene iz mreže, više neće biti puštane u pogon. Isto vrijedi i za nuklearnu elektranu Kruemmel koja je dosada bila podložna kvarovima. Devet preostalih nuklearnih elektrana bit će ugašeno i isključeno s mreže do 2022.

Koalicijska vlada Angele Merkel još je prošle godine poništila sličan zakon kojeg je donijela bivša socijaldemokratsko-zelene vlada te je donijela odluku o produljenju rada njemačkih nuklearki do 2040. Nakon potresa i tsunamija u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi, vlada Angele Merkel odlučila se na povratak ubrzanom odustajanju od atomske energije.

Predvodnik oporbe, predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel odluku o povratku Angele Merkel ubrzanom odustajanju od nuklearne energije nazvao je „Waterloom na polju energetske politike“ za saveznu vladu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika