01.07.2011. / 13:06

Autor: Nacional.hr

IBM PointStream - sve što ste ikada željeli znati o Wimbledonu na jednom mjestu

Po prvi puta na nekom Grand Slam turniru, IBM će na Wimbledonu 2011. izvesti i praćenje kretanja igrača na terenu broj 18. To će dati precizna mjerenja brzine igrača, daljine koju su pretrčali i stupanj njihove izdržljivosti tijekom meča.

IBM-ov PointStreamIBM-ov PointStreamNova, internetska „ploča s rezultatima" koja se nalazi na redizajniranoj web stranici Wimbledon.com pokazuje više od pukih bodova igre. Ljubitelji tenisa na Wimbledonu mogu uz pomoć tehnologije IBM PointStream i softvera predviđajuće analize potpunije doživjeti dinamiku teniskih mečeva i uživati u turniru na jedan sasvim nov način.

Pet godina povijesnih podataka s Grand Slam turnira (obrađeno je više od 40 milijuna natjecateljskih bodova) analizirano je kako bi se na temelju njih prepoznali ključni čimbenici najboljih igara svakog od sudionika. Ljubitelji tenisa, treneri, igrači i sportski komentatori sada sve te uvide mogu koristiti zajedno s podacima iz mečeva koji se trenutno događaju i bolje shvatiti na što se igrači moraju usredotočiti kako bi se još učinkovitije natjecali

IBM PointStream sve te podatke još nadopunjuje povijesnim podacima utemeljenima na informacijama iz prethodnih turnira. Analizirajući povijesni obrazac igre svakog od sudionika turnira, IBM PointStream prepoznaje tri najvažnija „čimbenika igre" koje svaki igrač mora imati kako bi meč odigrao na najbolji mogući način. Na primjer, važan „čimbenik igre" može biti postotak uspješnosti prvog servisa ili broj bodova koji su osvojeni u manje od tri gema.

Rezultati i učinak igrača prikazuju se tijekom svakog meča na internetu u stvarnom vremenu i uspoređuju prema predloženim čimbenicima ili ciljevima igre koje igrač mora ostvariti. Taj prikaz je vizualan, dolazi u obliku slika i prezentacija koje opisuju meč te omogućuje korisnicima trenutačan i potpun uvid u stanje igre.

IBM-ov softver, PointStream na web stranici Wimbledon.com prati i statistike mečeva na drugim terenima - prati se brzina servisa, koliko je „aseva" postignuto, tko je napravio više bodova i drugi podaci, a sve s ciljem da se ljudima koji sve to prate putem interneta pruži što vjernije virtualno iskustvo gledanja teniskog meča, kao da se nalaze uz sam teren.

„Ove godine na Wimbledonu IBM je isprobao nove, inovativne načine uporabe velike količine podataka iz mečeva kako bi obogatio iskustvo praćenja turnira, kako samim igračima tako i navijačima - bilo da tenis gledaju na televiziji, internetu ili ovdje s nama na turniru," izjavio je Alan Flack, direktor IBM-ova programa za Wimbledon.

„IBM ove godine slavi svoju stotu godišnjicu, a Wimbledon je navršio 125. U predočavanju evolucije tenisa oboje se oslanjamo na vlastita bogata nasljeđa, pružajući tako sve većem broju ljubitelja tenisa nove načine sudjelovanja u turniru i - s inovacijama kao što je IBM PointStream - još veći stupanj interakcije."

Vrhunska tehnologija
Robusan, prilagodljiv, virtualiziran i energetski učinkovit sustav koji čini tehnološku podršku Wimbledon turniru temelji se na cloud infrastrukturi.

Usto, po prvi puta na nekom Grand Slam turniru, IBM će na Wimbledonu 2011. izvesti i praćenje kretanja igrača na terenu broj 18. To će dati precizna mjerenja brzine igrača, daljine koju su pretrčali i stupanj njihove izdržljivosti tijekom meča.

Vezane vijesti

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Na odličan je način hrvatska tenisačica Mirjana Lučić (129. na WTA ljestvici) obavila prva dva zadatka u kvalifikacijama Wimbledona. U dva je meča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika