02.07.2011. / 11:40

Autor: Hina

Rusija osniva brigade za zaštitu Arktika

Moskva će osnovati dvije brigade koje će štititi vrijedne arktičke resurse, izvijestio je u petak ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

Rusija polaže prava na prirodna bogatstva ispod ArktikaRusija polaže prava na prirodna bogatstva ispod ArktikaMoskva će osnovati dvije brigade koje će štititi vrijedne arktičke resurse, izvijestio je u petak ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

Službena Moskva je svjesna činjenice da bi Arktik mogao sadržavati velike rezerve prirodnog plina i nafte zbog čega je odlučila osnovati dvije brigade koje će štititi te resurse.

"Radimo na planovima o osnivanju takvih postrojbi", rekao je ministar Serdjukov, ne želeći otkriti pojedinosti. Samo je kazao kako će biti određena točna lokacija te količina oružja i infrastruktura koju će koristiti brigade".

Globalno zagrijavanje potaknulo je pretpostavke da bi upravo Arktik mogao biti glavni izvor rudnih bogatstava, ribe i raznih drugih resursa za zemlje regije koje gravitiraju tom području, a to su SAD, Rusija, Danska, Groenland, Kanada, Norveška i Kina.

Premijer Vladimir Putin u četvrtak je izjavio kako će Rusi pojačati svoju prisutnost u regiji da bi ondje zaštitili svoje geo-političke interese.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika