04.07.2011. / 16:08

Autor: Nacional.hr

Uskoro na tržištu - robot pacijent

Robotica Showa Hanako 2 je toliko nalik na ljudsko biće da kiše, trese glavom, kašlje i prilikom posjeta stomatologu zatvara usta kada osjeti "bol" i "nelagodu".

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici sa japanskog Sveučilišta Showa su stvorili robota koji će uskoro biti upotrebljen za praksu studenata na stomatološkom fakultetu, jer robot je toliko usavršen da na zubarskom stolcu reagira jednako kao i čovjek, prenosi New Scientist.

Robotica Showa Hanako 2 je toliko nalik na ljudsko biće da kiše, trese glavom, kašlje i prilikom posjeta stomatologu zatvara usta kada osjeti "bol" i "nelagodu". Tim znanstvenika je na ovome robotu počeo raditi još prije 10 godina i doveden je do takvog savršenstva da joj koža potpuno odgovara ljudskoj koži. U kreiranju dijelova ovog robota je sudjelovala i tvrtka Orient Industry, koja je za robota izradila kožu, jezik i usta.

Nakon što ju student pregledao Hanako može analizirati posao koji je student obavio i dati mu dodatne informacije. Robot Showa Hanako 2 će biti u prodaji krajem ove godine po još nepoznatoj cijeni.

Vezane vijesti

U potrazi za životom na Marsu

U potrazi za životom na Marsu

Sjedinjene Države su u subotu lansirale na Mars dosad najsofisticiranijeg robota za istraživanje crvenog planeta koji će utvrditi je li ondje mogao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika