04.07.2011. / 16:06

Autor: Nacional.hr

Passy: Bežični internet mora biti jednako jeftin i dostupan kao struja i voda

"Pristup internetu trebao bi se smatrati novom, petom slobodom u EU, uz slobodno kretanje ljudi, dobara, kapitala i usluga", zapisao je u pismu Passy

Bežični internet za sveBežični internet za sveBivši ministar vanjskih poslova Bugarske, Solomon Passy krajem lipnja poslao je otvoreno pismo Europskoj komisiji u kojoj poziva da se pristup internetu omogući svim Europljanima.

"Pristup internetu trebao bi se smatrati novom, petom slobodom u EU, uz slobodno kretanje ljudi, dobara, kapitala i usluga", zapisao je u pismu Passy.

U razgovoru za Deutsche welle pojasnio je kako njegova neprofitna orgnaizacija "Pan-Europa Bulgaria" želi od Europe napraviti "WiFi raj". Točnije, želi omogućiti pristup internetu svima u Europi.

"Predlažemo da se to ostvari u dvije faze. U prvoj da se osigura pristup internetu svim stanovnicima, a u drugoj da se omogući pristup internetu pomoću bilo kojeg uređaja s koje je to moguće", pojašnjava Passy.

Dodaje kako potporu njihovom cilju vide u izvješću koje su prihvatili Ujedinjeni narodi, a u kojem se pristup internetu smatra univerzalnim ljudskim pravom.

"Ako je pristup internetu univerzalno pravo, onda ga moramo tretirati kao vodu ili struju", smatra Passy.

Prigovore o skupoći provedbe takve ideje odbacuje.

"Uvođenje WiFi pristupa provodilo bi se postupno. Prije svega možemo postaviti nove standarde za privatne korisnike. Kako što ne izdajemo dozvole za zgrade koje nemaju električnu energiju ili toplu vodu, tako ne bi trebali izdavati dozvole za zgrade koje nemaju planiran WiFi. Naravno da bi se to platilo, ali cijena će biti mnogo niža kada se poveća broj korisnika", pojašnjava Passy.

Na kraju ističe kako je uvjeren da je to samo početak nove, digitalne ere u Europskoj uniji koja će se proširiti na cijeli svijet.

Vezane vijesti

Ideja iz Slovenije: Analogne odašiljače iskoristiti za bežični internet

Ideja iz Slovenije: Analogne odašiljače iskoristiti za bežični internet

Dok većina europskih zemalja postupno gasi analogni televizijski signal i prelazi u potpunosti na digitalni, Hrvatska je to već obavila. No,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 06.07.11. 00:22

A ja mislio u njih samo lecho !!!!!
...............................................
S ovim se slazhem 1 000 000 %


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika