24.08.2009. / 13:35

Autor: Martina Čizmić

WhiteFi: Može li bežični internet biti još jefitniji?

"WhiteFi" vjerojatno neće zamijeniti "WiFi" u gradovima, ali bi mogao omogućiti bežičnu vezu u udaljenijim i slabije naseljenim područjima koja zbog udaljenosti nisu u mogućnosti imati ni žičanu vezu na Internet

Prototip uređaja za WhiteFiPrototip uređaja za WhiteFiMicrosoftovi istraživači tvrde da može i to su već dokazali u laboratorijskim uvjetima. Iskoristili su radio frekvencije na kojima je prije bio emitiran televizijski signal.

"WhiteFi" kako je nazvan, trebao bi osigurati jeftiniji širokopojasni bežični internet, a mogao bi mijenjati frekvenciju pomoću tehnike zvane SIFT ili Signal Interpretation before Fourier Transform.

U studiji koja je predstavljan u Barceloni, Microsoftov je tim istaknuo kako u radijskom spektru postoji cijeli niz frekvencija koje se sada ne koriste, a dostupne su diljem svijeta.

Ono što bi moglo ograničavati razvoj "WhiteFi" je činjenica da u "bijelom spektru" od 512 MHz do 698 MHz funkcioniraju i bežični mikrofoni koje korisnici po potrebi uključuju i isključuju.

Upravo zato bi SIFT mogao odigrati ključnu ulogu u prilagođavanju signala prije slanja, odnosno primanja podataka. On bi omogućio korisnicima da pošalju signal prilikom prijavljivanja i odjavljivanja na frenkvenciju, bez ometanja slanja podataka.

Iako u studiji ne piše koliko bi daleko signal mogao putovati, zbog nižih frekvencija od aktualne bežične mreže, pretpostavlja se da bi mogao putovati dalje, ali imati i manji kapacitet. Također, zbog dostupnosti radijskih frekvencija, troškovi prijenosa podataka vjerojatno bi bili manji.

"WhiteFi" vjerojatno neće zamijeniti "WiFi" u gradovima, ali bi mogao omogućiti bežičnu vezu u udaljenijim i slabije naseljenim područjima koja zbog udaljenosti nisu u mogućnosti imati ni žičanu vezu na Internet.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika