06.07.2011. / 07:24

Autor: Nacional.hr

Ljuti ste na računalo? E pa, za koju godinu, ono bi i vama moglo reći svašta

Pomoću ove tehnologije moći će se unaprijediti računala koja se aktiviraju glasom, razviti novi pretraživački servisi, stvoriti kućni uređaji koji se kontroliraju glasom, a ovo bi moglo pomoći i starijim osobama da što duže ostanu kod svoje kuće, umjesto da idu u staračke domove

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici rade na uređaju koji se aktivira na glas i koji će moći sa ljudima inteligentno komunicirati, pa bi ubuduće mogli doći u situaciju da "pregrizemo jezik" kada nam dođe da se izderemo na računalo nakon što se dogodi kvar, prenosi Daily Mail.

Petogodišnji projekt vrijedan 6,2 milijuna funti je još uvijek u povojima, no znanstvenici sa sveučilišta Edinburgh, Cambridge i Sheffield vjeruju da će čovječanstvo od ove tehnologije imati višestruku korist. Pomoću nje moći će se unaprijediti računala koja se aktiviraju glasom, razviti novi pretraživački servisi, stvoriti kućni uređaji koji se kontroliraju glasom, a ovo bi moglo pomoći i starijim osobama da što duže ostanu kod svoje kuće, umjesto da idu u staračke domove.

Znanstvenici tvrde da će ljudi od ove tehnologije imati koristi u svim aspektima života od slobodnog vremena i boravka u njihovim domovima, do posla. Znanstvenici se nadaju da će uređaju sa ovom tehnologijom moći prepoznati glas neke osobe i upoznati se sa njenim rječnikom i naglaskom. Ova tehnologija će moći i slijediti i tijek nekog razgovora i raspoznati i objasniti zvukove u pozadini.

Cilj ovog projekta je stvoriti tehnologiju koja će se moći ponašati i govorom bratati kao ljudsko biće, kako bi ju bilo moguće prilagoditi potrebama korisnika.

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika