05.07.2011. / 18:18

Autor: Nacional.hr

Njemački političar tvrdi: Pomoć posrnulim članicama eurozone je protuzakonita

Analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da sudska odluka, bez obzira na to kakva bila, obustavi europsku pomoć posrnulim zemljama članicama

Pomoć posrnulim članicama protivi se odredbama Lisabonskog ugovoraPomoć posrnulim članicama protivi se odredbama Lisabonskog ugovoraPred njemačkim ustavnim sudom u Karlsruheu počela je rasprava potaknuta tužbom političara stranke CSU-a Petera Gauweilera, koji tvrdi kako je njemačka vlada protivno zakonu i ustavu EU-a isplatila financijsku pomoći Grčkoj i ostalim posrnulim europskim državama, izvještava Spiegel.

Njemačkog političara zastupa Dietrich Murswiek, pravnik specijaliziran za ustav, a tužbu temelje na povredi određenih temeljnih odredbi ustava Europske unije i ustava Njemačke. Tužitelji tvrde kako je pomoć za posrnule europske članice povreda odredbe koja brani plaćanje jedne države za greške druge, a koja postoji u temeljnom ugovoru EU. Postoji klauzula koja brani državama članicama međusobno pomaganje u plaćanju dugova. Murswiek naglašava kako je pri riješavanju dužničke krize povrijeđena i zabrana financiranja država preko središnje banke. Naime, Europska središnja banka kupovala je od svibnja 2005. godine državne obveznice europskih država u krizi, jer na tržištu nije bilo drugih zainteresiranih kupaca. Od sredine ožujka ECB nije više kupovala obveznice iako program kupnje službeno još traje.

U njemačkom zakonodavstvu stoji kako Njemačka može pomoći s maksimalno 147,6 milijarde eura u državnim jamstvima za hitne zajmove Europskoga fonda za novčanu stabilnost, koji će tokom 2013. godine biti zamijenjen Europskim mehanizmom za stabilnost. Prema zakonu o pomoći Grčkoj iz svibnja 2010. godine Njemačka preuzima između ostalog državna jamstva za kredite državne Razvojne banke Kfw Grčkoj u visini od 22,4 milijarde eura.

"Zajednička valuta ne može se održati bez solidarnosti država članica", izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble. "O budućnosti Europe i odgovarajućoj ekonomskoj strategiji za suočavanje s dužničkim krizama u Karlsruheu se neće pregovarati. To je zadaća politike, a ne prava", naglasio je predsjednik Njemačkog ustavnog suda Andreas Voßkuhle. Presuda se očekuje ove jeseni.

Analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da sudska odluka, bez obzira na to kakva bila, obustavi europsku pomoć posrnulim zemljama članicama. No, napominju, kako bi presuda u korist tužitelja mogla potaknuti novu političku krizu u i onako uzdrmanoj Europskoj uniji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika