06.07.2011. / 15:33

Autor: Nacional.hr

Dupini i morski lavovi - Oružje Američke mornarice

Dupine, morske lavove, morske pse i orke američka mornarica koristila je za svoje podmorske operacije u sklopu Marine Mammal Programa, no danas se obučavaju samo dupini i morski lavovi

Dupin (Foto:Wikipedia)Dupin (Foto:Wikipedia)Američka mornarica u svojim redovima osim vojnika ima i životinjske specijalce kojih su obučeni za rad pod vodom, prenosi Daily Mail.

Dupini, morski lavovi, morski psi i orke američka mornarica koristi za svoje podmorske operacije u sklopu Marine Mammal Programa ( Program morskih sisavaca) kako bi pomoću ovih životinja otkrili podvodne mine i izvršili druge misije. Američka mornarica je sa ovim programom započela 1950-ih, proučavajući hidrodnamiku dupina sa svrhom usavršavanje torpeda, brodova i podmornica, no ubrzo su došli na ideju da bi se ove životinje, zbog svoje kooperativnosti, mogle koristiti za lokaciju objekata pod vodom. Na početku se pokušalo raditi i sa kitovima, uključujući i orku, pa i sa morskim psima koji su trebali štiti posadu srušenih aviona dok spasioci ne dođu do njih.

Projekt je otkriven ranih 1990-ih nakon čega je došlo do napada aktivista za životinjska prava koji su tvrdili da vojska ove životinje zlostavlja. Projekt je nakon provedenih istraga nastavljen i danas se koriste samo morski lavovi i dupini. Njihov zadatak je da štite luke i imovinu američke mornarice od napada ronilaca, pronalaze podvodne mine, a koriste se i u vježbama. Ovi morski sisavci se mogu za misiju pripremiti u roku 72 sata i putuju uz čamac, a ako se radi o dužem putovanju, prevoze se čamcem ili avionom.

Iz Mornarice tvrde da dupini i morski lavovi vole svoj posao jer ih se gotovo svaki dan pušta u otvoreno more, a oni se redovito vraćaju natrag u bazu. Mornarica ima i program uzgoja dupina kako se ne bi koristile divlje životinje.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika