06.07.2011. / 17:01

Autor: Deutsche Welle

Sve za naftu: Nitko se ne buni kad SAD prodaje oružje Saudijskoj Arabiji

U Njemačkoj se lome koplja oko prodaje tenkova Saudijskoj Arabiji. Posao Washingtona sa Rijadom vrijedan 68 milijardi dolara nije izazvao nikakvo uzbuđenje u američkoj javnosti - u SAD-u najvažnije su isporuke nafte.

Dok god Saudijska Arabija isporučuje naftu, SAD će isporučivati oružjeDok god Saudijska Arabija isporučuje naftu, SAD će isporučivati oružjeU pitanju je jedan od najvećih poslova u povijesti američke industrije naoružanja - vrijednost ugovora je 68 milijardi dolara. Protiv isporuka tako velike količine oružja Saudijskoj Arabiji ne buni se nitko - ni među Obaminim demokratama, ni u opoziciji među republikancima.
SAD će tokom sljedećih godina Rijadu isporučiti 84 moderna borbena aviona tipa F 15 SA. Kongres je odobrio prodaju aviona. Saudijsko ratno zrakoplovstvo već ima 70 aviona F 15 i oni će sada dodatno biti naoružani raketama Hellfire.

Dug spisak želja

Na listi saudijske kraljevske kuće je i 190 američkih borbenih helikoptera tipa Black hawk, Apache i Little bird. Osim toga, Saudijci kupuju i 12.667 raketa, 18.350 bombi i mnogobrojne uređaje za promatranje noću.

Samo u jednom pogledu američki kongresmeni bili su suzdržani - Saudijci su za nove avione htjeli kupiti i tisuću satelitski navođenih bombi kojima na Bliskom i Srednjem istoku trenutno raspolažu samo Izraelci. Taj monopol Obamina administracija ne želi ugroziti. Inače, kada je o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji riječ, i za američki parlament, i za Bijelu kuću na snazi je krilatica: američke isporuke oružja Rijadu u interesu su sigurnosti opskrbe SAD-a naftom. Andrew Shapiro, stručnjak za naoružanje pri Obaminoj vladi veoma jasno govori o američkim interesima: „Našim isporukama oružja pomažemo Saudijcima da zaštite svoju naftnu infrastrukturu koja je od velikog značaja za američko gospodarstvo".

Za Washington je od presudnog značaja da njegov najveći saveznik u tom dijelu svijeta, Izrael, prihvati naoružavanje Saudijske Arabije. Svaki avion i svaka raketa za Saudijce i u Izraelu, i u SAD-u tumače se kao prijetnja Iranu i njegovoj želji da se domogne nuklearnog oružja.

Strah od trke u nuklearnom naoružanju

Andrew Shapiro naglašava: „Naše isporuke oružja jasna su poruka i susjedima Saudijske Arabije: Amerika itekako vodi računa o sigurnosti najvažnijih saveznika u iranskom Zaljevu i na Bliskom istoku".

Ničega se Washington ne boji više na Bliskom i Srednjem istoku od trke između Irana i Saudijske Arabije u nuklearnom naoružavanju. Bivši saudijski ambasador u Washingtonu i jedan od najutjecajnijih političara u Rijadu Turki al Faisal izjavio je na tajnom sastanku sa američkim vojnim stručnjacima da bi nuklearno naoružanje Teherana imalo dramatične posljedice.

U svakom slučaju, Obamina administracija nastoji spriječiti da se, zahvaljujući "petrodolarima" i pakistanskim prijateljima, i sama Saudijska Arabija domogne takvog oružja.

Ogromnom isporukom oružja Amerikanci nastoje vratiti izgubljeno povjerenje Saudijaca. Ako vlada u Rijadu raspolaže najmodernijim konvencionalnim oružjem, neće joj biti potrebno nuklearno, glasi računica Washingtona. Ali, od „arapskog proljeća" Saudijska Arabija više nema povjerenja u SAD - bez obzira koliko borbenih aviona Washington bio spreman isporučiti.

Autor: Sina Ralf / Nenad Briski

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika