07.07.2011. / 14:20

Autor: Hina

Tarka: Važan cilj poljskog predsjedanja je pristupni ugovor s RH

Jedan od važnih ciljeva poljskog predsjedanja Europskom unijom je potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom, a gdje i kada točno će on biti potpisan zasad još nije dogovoreno, izjavio je u četvrtak u Zagrebu poljski veleposlanik u RH Wieslaw Tarka na konferenciji za novinare Delegacije EU-a u povodu početka poljskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Wieslaw TarkaWieslaw TarkaJedan od važnih ciljeva poljskog predsjedanja Europskom unijom je potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom, a gdje i kada točno će on biti potpisan zasad još nije dogovoreno, izjavio je u četvrtak u Zagrebu poljski veleposlanik u RH Wieslaw Tarka na konferenciji za novinare Delegacije EU-a u povodu početka poljskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

"Jedan od naših glavnih ciljeva je potpisivanje pristupnog sporazuma s Hrvatskom", kazao je Tarka govoreći o prioritetima poljskog predsjedanja.

"Za sada ne možemo još reći kada i gdje će se potpisivati sporazum, ali nadam se da ću vam za deset dana moći predstaviti prijedlog poljske strane", rekao je.

"Skupina koja radi na sastavljanju pristupnog ugovora sastat će se za nekoliko dana i ocijenit će kada je moguće napisati ugovor, a mi onda donosimo odluku gdje će se i kada točno potpisati. Ovdje nema velikog prostora za neke spekulacije", rekao je on dodajući da se radi o čisto tehničkoj stvari.

Poljska je 1. srpnja preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europske unije, tijekom kojeg bi se trebao potpisati pristupni ugovor s Hrvatskom nakon čega počinje postupak njegove ratifikacije u zemljama članicama.

Poljskim predsjedanjem započinje nova predsjednička trojka koju još čine Danska i Cipar. Jedna od novina koje je donio Lisabonski ugovor jesu i predsjedničke trojke - tri zemlje koje jedna za drugom predsjedavaju donose zajednički program kako bi se još više dobilo na kontinuitetu djelovanja u europskim institucijama. Poljska je prva je članica nove predsjedničke trojke koju još čine Danska i Cipar.

Poljska će za vrijeme svoga predsjedanja inzistirati na tri prioritetne teme: "europske integracije kao izvor rasta", "sigurna Europa" i "Europa koja ima koristi od otvorenosti", rekao je Tarka.

Poljska vlada drži da se do pokretanja gospodarskog rasta u Europi može doći kroz jačanje unutarnjeg tržišta, posebice uklanjanjem prepreka za uslužni sektor i trgovinu putem interneta.

Poljaci vide europski proračun kao važan instrument koji može pomoći da se dođe do održivog gospodarskog rasta. Upravo za vrijeme poljskog predsjedništva započet će rasprava o višegodišnjem proračunskom okviru EU-a za razdoblje 2014.-2020.

Pod pojmom "sigurna Europa" Poljaci podrazumijevaju jačanje sigurnosti na nekoliko područja, u prvom redu poboljšanje makroekonomske sigurnosti, zatim sigurnost u opskrbi energijom te kroz jačanje zajedničke poljoprivredne politike jačanje na području proizvodnje hrane i ruralnog razvoja.

"Sigurna Europa" uključuje i jačanje sigurnosti na vanjskim granicama EU-a čemu bi trebala pridonijeti i jačanje EU-ove agencije za suradnju na vanjskim granicama (FRONTEX) te jačanje vojnih i civilnih sposobnosti EU-a. U tom kontekstu, poljsko predsjedništvo želi učvrstiti dijalog između EU-a i NATO-a.

Otvorenost Europe uključuje nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana i jačanje suradnje sa susjedima. Poljaci žele proširiti prostor slobodne trgovine na zemlje obuhvaćene Istočnim partnerstvom.

Jedan od važnijih događaja tijekom poljskog predsjedništva bit će summit sa zemljama Istočnog partnerstva koji će se održati krajem rujna. EU je u svibnju 2009. godine pokrenula Istočno partnerstvo s ciljem jačanja političkih i gospodaskih odnosa sa šest zemalja bivše Sovjetskog Saveza (Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija).

Na konferenciji za novinare također su govorili šef Delegacije RU-a Paul Vandoren, danski veleposlanik Bo Eric Weber i ciparski veleposlanik Marios Lyssiotis.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika