09.07.2011. / 10:54

Autor: Hina

Trećina Amerikanaca tumači Bibliju - doslovno

Četrdeset i šest posto Amerikanaca sa srednjom školom ili manje od toga, uzima Bibliju doslovno, u usporedbi s 22 posto Amerikanaca koji imaju neki stupanj fakultetskog obrazovanja

WikipediaWikipediaTroje od 10 Amerikanaca tumači Bibliju doslovno i smatra je stvarnom riječi Božjom, pokazalo je ispitivanje instituta Gallup objavljeno u petak.

Najveći broj Amerikanaca, njih 49 posto kaže da je Biblija nadahnuta riječi Božjom ali da je ne treba uzimati doslovno, što je najuobičajenije stajalište u 40-godišnjoj povijesti tog Gallupovog pitanja. Ostalih 17 posto smatra Bibliju drevnom knjigom priča koje je zabilježio čovjek.

Rezultati su slični Gallupovim istraživanjima u posljednja dva desetljeća, a niži su od onih koji su zabilježeni 1970-ih i 1980-ih godina. Najveći postotak Amerikanaca koji je favorizirao doslovno tumačenje Biblije je 40 posto a zabilježen je 1980. i 1984. Najniži postotak bio je 27 posto u 2001. godini.

Većina od 54 posto onih koji svakoga tjedna odlaze u crkvu vjeruje u doslovno tumačenje Biblije, što je dvostruke više od onih koji rjeđe odlaze na vjersku službu.

Vjerovanje u doslovno tumačenje Biblije opada s višim obrazovanjem. Četrdeset i šest posto Amerikanaca sa srednjom školom ili manje od toga, uzima Bibliju doslovno, u usporedbi s 22 posto Amerikanaca koji imaju neki stupanj fakultetskog obrazovanja.

Anketa je pokazala da se tumačenje Biblije razlikuje i po prihodovnim skupinama, pa tako 50 posto ispitanih s niskim prihodima doslovno tumači Bibliju, prema 27 posto onih sa srednjim prihodima i 17 posto onih s visokim prihodima.

Protestanti su vjerska skupina u kojoj se najviše vjeruje da je Biblija doslovno istinita. Četrdeset i jedan posto protestanata dijeli to gledište, dok je nešto veći broj, 46 posto drži da je Biblija nadahnuta riječi Božjom.

Među katolicima 21 posto doslovno tumači Bibliju, 65 posto smatra je nadahnutom riječi Božjom a 9 posto zbirkom basni i legendi. Među nereligioznima, 63 posto Bibliju smatra zbirkom basni i legendi.

S obzirom na snažnu vezu između religije i politike u SAD-u, ne začuđuje da se pogled na Bibliju razlikuje po stranačkoj identifikaciji i ideologiji. Anketa pokazuje da 42 posto republikanaca, u usporedbi s 23 posto nezavisnih i 27 posto demokrata, kaže da je Biblija doslovno istinita.

Postotak Amerikanaca koji doslovno tumače Bibliju smanjivao se tijekom vremena, od godišnjeg prosjeka od 38 posto od 1976. do 1984., na godišnji prosjek od 31 posto od tada. Međutim, vrlo religiozni Amerikanci, naročito oni protestantske vjere, još uvijek uobičajeno vjeruju u doslovno tumačenje Biblije.

Općenito, dominantni je pogled Amerikanaca da je Biblija riječ Božja, bilo da je nadahnuta ili stvarna, za razliku od zbirke priča koju je zabilježio čovjek. To odgovara nalazima da su Sjedinjene Države dominantno kršćanska zemlja i da velika većina Amerikanaca vjeruje u Boga.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 09.07.11. 15:03

gledajuci Bibliju i citajuci je......
nije bitna strucna spremnost......
osobno sam visokoobrazovana.....i dok sam je citala u komunistickom sistemu(u dobu moje mladosti) nisam je obzirom na sistem-politicki shvacala
u zarelijoj dobi osobno vidim da se prorocanstva ostvaruju.....
Biblija je nesto sasvim drugo od svecenstva...koje je samo dio ljudskog roda....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika