10.07.2011. / 18:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Merkel naznačila da će se 2013. ponovno kandidirati

Merkel je svoju namjeru neizravno objavila u razgovoru za telviziju Sat-1. Iako želja da vodi demokršćane u kampanji za treći mandat ne predstavlja iznenađenje, trenutak u kojem je ona objavljena, uoči ljetnog odmora, nije uobičajen

Njemačka kancelarka Angela Merkel po prvi je put naznačila namjeru da se kandidira za treći mandat 2013. godine, iako su rezultati ankete objavljeni u nedjelju pokazali da Peer Steinbrueck iz glavne oporbene stranke SPD-a dobiva sve veću potporu birača.

Merkel je svoju namjeru neizravno objavila u razgovoru za telviziju Sat-1. Iako želja da vodi demokršćane u kampanji za treći mandat ne predstavlja iznenađenje, trenutak u kojem je ona objavljena, uoči ljetnog odmora, nije uobičajen.

"Nadam se da će SPD istaknuti oporbenog kandidata za iduće paralmentrane izbore", rekla je Merkel u razgovoru koji je emitiran u petak i prvotno nije privukao veliku pozornost javnosti.

Bez obzira što je Steinbrueck, konzervativni glas među socijaldemokratima, popularan i među biračima desnice, Merkel je rekla da se ne brine zbog njega ili drugih SPD-ovih čelnika koji bi mogli voditi stranku na izborima 2013. godine.

"Znam sve te kandidate čija se imena spominju u javnosti", rekla je Merkel, izabrana prvi puta na izborima 2005. i potom ponovno 2009. godine. "Zašto onda ne bi jednostavno pričekali i vidjeli što će se dogoditi?".

SPD bi trebao o svojem kandidatu donijeti odluku 2012., no ljudi iz stranke kažu da će preliminarna odluka biti donesena ove godine.

Vladajuća koalicija desnog centra demokršćana i liberala u ispitivanjima javnog mišljenja posljednje dvije godine zaostaje za socijaldemokratima i zelenima.

Rezultati istraživanja koje je u nedjelju objavio list Bild am Sonntag pokazali su da se Steinbrueck, bivši premijer Sjeverne Rajne Vestfalije i bivši savezni ministar finanacija, trenutno ima veću potporu od Merkel, 45 naprema 36 posto.

U anketi koju je petak objavila televizija ARD potpora demokršćanskom CDU-u i njegovom sestrinskom CSU-u u srpnju je pala za jedan posto na 32 posto, što je najniži postotak tih stranaka ove godine. FDP podržava pet posto dok je na izborima 2009. dobio 14,9 posto glasova.

SPD-u je potpora porasla za jedan posto na 26 posto dok je njegovim prvim koalicijskim partnerima, Zelenima, pala za jedan posto na 23 posto.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika