11.07.2011. / 07:29

Autor: Hina

Pariz za pregovore pobunjenika s Gadafijem, SAD protiv

Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je u nedjelju da je vrijeme da libijski pobunjenici počnu pregovore s vladom Moamera Gadafija, ali je službeni Washington odmah nakon toga naglasio da libijski čelnik ne može ostati na vlasti.

Moamer GadafiMoamer GadafiFrancuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je u nedjelju da je vrijeme da libijski pobunjenici počnu pregovore s vladom Moamera Gadafija, ali je službeni Washington odmah nakon toga naglasio da libijski čelnik ne može ostati na vlasti.

Te suprotstavljene poruke dvaju ključnih zapadnih saveznika ukazuju na pukotine unutar koalicije koja se bori protiv režima Moamera Gadafija, više od tri mjeseca nakon početka zračnih udara NATO-a na Gadafijeve snage.

Longuetova izjava da bi pobunjenici trebali pregovarati s Gadafijem a ne čekati njegov poraz pokazuje da postoji sve veće nestrpljenje zbog slabog napretka pobunjeničkih snaga na terenu.

Pobunjenici su dosad odbijali pregovarati s Gadafijevim režimom, a to su stajalište u svojim javnim istupima podržavale i sve najvažnije članice NATO-a.

"Mi smo ih ... pozvali da razgovaraju", rekao je Longuet za francusku televiziju BFM TV. "Stajalište TNC-a (pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća) je jako različito od stajališta drugih. Sada postoji potreba da se sjedne za stol", rekao je Longuet.

Upitan je li moguće pregovarati s Gadafijem ako on ostane na vlasti, francuski ministar je rekao: "On će biti u drugoj sobi u svojoj palači i imat će drugu titulu".

Nedugo nakon toga State Department je objavio izjavu u kojoj se odbacuje svaka mogućnost kompromisa.

"Libijski narod će odlučiti o tome kako će se odvijati tranzicija, ali mi čvrsto stojimo na stajalištu da Gadafi ne može ostati na vlasti", priopćio je State Department.

U izjavi se također navodi da će SAD nastaviti s naporima, u sklopu NATO-ove koalicije, kako bi zaštitio libijske civile od napada Gadafijevih snaga.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika