Objavljeno u Nacionalu br. 817, 2011-07-12

Autor: Robert Bajruši

Otkrivamo

Kruljac iza rešetaka: Krajnja meta istrage je Josip Lucić

Glavnog stožera Oružanih snaga vojnom mehanizacijom rušio je obalu i bespravno gradio apartmane u uvali Kovčane, koja mu je služila kao ljetna rezidencija

Zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac (desno) gradnjom cesta u općini Sibinj oštetio je državu za 6,2 milijuna kuna jer radovi nisu naplaćeni, a njegov šef Lucić ništa nije poduzeo Zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac (desno) gradnjom cesta u općini Sibinj oštetio je državu za 6,2 milijuna kuna jer radovi nisu naplaćeni, a njegov šef Lucić ništa nije poduzeo Uhićenjem zapovjednika Kopnene vojske generala Mladena Kruljca hrvatska je država napokon krenula u obračun s kriminalom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, organizaciji u kojoj 20 godina nitko ni za što nije bio kriv ili barem nije za primjer drugima odgovarao unatoč brojnim medijskim otkrićima o zlouporabama najviših vojnih časnika.

Prošlog tjedna Uskok je uhićenjem Kruljca spriječio još jednu blamažu policijskog i pravosudnog sustava, jer je Kruljac trebao s ministrom Davorom Božinovićem i načelnikom Glavnog stožera generalom Dragom Lovrićem u srijedu 13. srpnja otputovati u višednevni službeni posjet SAD-u. Da se ne ponovi slučaj Sanader i bijeg u inozemstvo neposredno prije uhićenja, ovaj se put reagiralo na vrijeme.

Temelj istrage protiv Kruljca su izvješća Vojne sigurnosno-obavještajne agencije koja su napravljena u suradnji s Uskokom. VSOA je još prije nekoliko mjeseci dostavila DORH-u i Uskoku podatke za pokretanje istraga protiv većeg broja osoba iz Oružanih snaga i Ministarstva obrane, a među njima je bio i Mladen Kruljac.

Šefu VSOA-e generalu Darku Grdiću odriješene su ruke za suradnju s Uskokom i DORH-om čim su smijenjeni sa svojih dužnosti bivši ministar obrane Branko Vukelić i bivši načelnik Glavnog stožera general pukovnik Josip Lucić. Grdić je 13. listopada 2010. na sastanku kod predsjednika Republike Ive Josipovića otkrio da je VSOA dostavila Uskoku i Državnom odvjetništvu sedam predmeta koje bi, po njihovu mišljenju, Uskok i Državno odvjetništvo trebali procesuirati zbog sumnji u korupciju na visokim vojnim razinama.

Grdić je rekao da bi do kraja godine VSOA mogla Uskoku i DORH-u dostaviti još šest sličnih predmeta, a potom je rekao da su svi ti napori poduzeti unatoč tomu što vrh MORH-a otežava rad na tim predmetima. Josipović je odmah reagirao i o tome razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor, kojoj je borba protiv korupcije bila na vrhu prioriteta radi približavanja Hrvatske punopravnom članstvu u EU. Odmah je dogovoreno da za mjesec-dva bude smijenjen ministar obrane Branko Vukelić, a potom i načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Josip Lucić, jer je i on obuhvaćen istragom.

Sve je to bilo moguće jer predsjednik Republike više nije bio Stipe Mesić, koji je svih prošlih godina itekako stajao iza Kruljca i Lucića, odnosno štitio ih od svega i svakoga.


To nije činio kako bi štitio kriminal u oružanim snagama, nego jednostavno jer je bio takav: kad bi u kome vidio prijatelja, štitio bi ga pošto-poto, ma koliko bio u krivu. Slično se dogodilo i u slučaju libijskog čelnika Moamera Gadafija.
Istražitelji preko generala Kruljca žele doći do bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Josipa Lucića, zapovjednika vojnih specijalaca brigadira Nikole Županića i šefa logistike generala Josipa Stojkovića. Riječ je o zlouporabama vojne mehanizacije u privatne svrhe na više lokacija u Hrvatskoj, nenamjenskom trošenju novca i bespravnoj gradnji apartmana u Kovčanu.

Kruljac je pak, suprotno zapovijedi načelnika Glavnog stožera, naložio ustrojavanje inženjerijskih snaga i Hrvatska je vojska izgradila glavne i sporedne ceste na području općine Sibinj vrijedne najmanje 6,2 milijuna kuna, za koliko je oštećen državni proračun, jer radovi nisu naplaćeni. Nevjerojatno je da general Lucić u vezi s tim nije poduzeo ništa. Izravno kršenje njegove zapovijedi da Kruljac ne ide u Sibinj donosi teške posljedice za Kruljca, ali Lucić nije ništa poduzeo, jer je tako funkcionirao godinama. Zbog svog nedostatnog i skromnog vojnog znanja njegov položaj je ovisio isključivo o dobroj volji bivšeg predsjednika Mesića, a zbog Kruljca se Mesiću nije htio zamjeriti.

Ako Kruljac odluči progovoriti, o radovima u uvali Kovčane mogao bi itekako puno reći, jer se nekoliko puta sukobio s Lucićem. Znalo se dogoditi da Lucić zapovjedi da se mehanizacija iz Karlovca prebaci na Lošinj, a da je Kruljac bez ikakva dogovora s Lucićem prebaci natrag u vojnu bazu u Karlovcu radi svojih potreba. Opće je poznato da je Lucić najveći dio svih susreta od proljeća do jeseni na najvišoj razini organizirao na moru, i to na Malom Lošinju u uvali Kovčane, koje je smatrao svojom ljetnom rezidencijom.

Vojni vrh je u teška ekonomska i krizna vremena još 2007. odlučio napraviti apartmansko naselje i odmaralište i to bez građevinske dozvole. Bespravna gradnja apartmana, rušenje obale bez dozvole, dolazak pojedinih državnih dužnosnika i ministara na ljetovanje, koje pozivaju zapovjednici postrojbi na Kovčanu kao da je to njihovo privatno vlasništvo, besplatno ljetovanje i zimovanje za obitelji dobavljača MORH-a i Oružanih snaga postali su sastavni dio života u vojnoj bazi u kojoj je bilo "zabranjeno" fotografiranje. Lucić i Županić o tome sve znaju.

Direktor tvrtke Informatički mediji d.o.o. Branko Mađarević, koji je svoju tvrtku osnovao tek 2005., iduće tri godine imao je milijunski promet s MORH-om preko Službe za ugovaranje i nabavu. Radi se o tvrtki s osam zaposlenika koja nudi radiokomunikacijske i telekomunikacijske uređaje i opremu, audiovizualnu tehniku i informatičke uređaje. Nitko u stručnim krugovima pojma nije imao tko je zapravo Mađarević, osoba bez ikakve reference kad su u pitanju natječaji i otkud odjednom takvi milijunski poslovi baš njemu.

Međutim, klupko se brzo počelo odmotavati. Kao dobavljaču MORH-a i svome dobrom prijatelju brigadir Nikola Županić mu je osigurao besplatno ljetovanje u vojnoj bazi u Kovčanu 2007. I ne samo to, obitelj Branka Mađarevića zimovala je u aranžmanu Bojne za specijalna djelovanja kod Delnica, a Županić je za poslovnog partnera MORH-a osigurao skije, zimsku opremu i motorne saonice s gorivom. Međutim, priči s Mađarevićem tu nije kraj. MORH-ov poslovni partner se s obitelji vozio nad Zagrebom i predsjedničkim VIP helikopterom oznake H-254 u pratnji satnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nije se radilo o danima otvorenih vrata, nego je predsjednički helikopter s obitelji Mađarević poletio iz Lučkoga, nadletio Zagreb i vratio se u bazu.

ŽRTVE STRAHOVLADE ratnog generala

Tomislav Opačak, brodski poduzetnik, vlasnik kamenoloma u BiH i jedna od žrtava Kruljčeva zlostavljanja, za Nacional je ispričao svoje šokantno iskustvo s generalom i njegovim štićenicima iz 1999. Blizak Kruljčev prijatelj Dragan Prgomet sudjelovao je u iznuđivanju jacuzzija za generala, dok se Kruljčev tjelesni čuvar Ivan Dešić brinuo za prijevoz. Opačak je rekao da ga je Kruljac sa svojom ekipom izvukao iz Broda i uputio se prema Poloju kraj Save. Generalov je auto zastao, Kruljac je izletio iz auta, došao do Opačka i u njegovu glavu uperio cijev PHP pištolja s ugraviranim potpisom Gojka Šuška, a potom mu ga gurnuo u usta. Uslijedilo je 40-minutno ponižavanje i zlostavljanje. Kruljac je udarao Opačka pištoljem, rukama i nogama, dok su ga Kruljčevi kompanjoni Ivan Dešić i izvjesni Cuga držali. Nakon što ga je pretukao, Kruljac je rekao da mu treba nova kupaonička kada, jacuzzi, te da ju Opačak mora nabaviti. Kadu je u Vinkovcima u Kruljčevo ime preuzeo ubijeni Dragan Prgomet, Kruljčev ratni drug i suvlasnik “Monaca”. Obavijesni razgovori s Opačkom i Dešićem generalu nisu nimalo naškodili. Lokalna vlast, pravosuđe i policija pod njegovom su kontrolom.
Nedugo nakon Opačkove kaznene prijave Dešić mu je telefonski zaprijetio da će mu dići kuću u zrak. Bilo je i pokušaja pomirbe, no Kruljac nikad nije dolazio ni s kim razgovarati u četiri oka bez dvojice-trojice poslušnika.
U Slavonskom Brodu 7. ožujka 1999. Kruljac je s nekolicinom vjernih pratitelja nasrnuo na Tomislava Sisera i Mladena Jokanovića na terasi Jokanovićeva kafića “Management” . Jokanović i Siser tada su za Jutarnji list izjavili da se već više puta Kruljac nasilnički ponašao u Brodu. Svjedoci su optužili i Peju Kuprešaka, tadašnjeg časnika, danas umirovljenog, da je s Kruljcem premlatio Jokanovića i prijetio mu pištoljem. Dvije godine prije na sličan je način Kruljac sa svojih desetak znanaca demolirao kavanu “Jazz” u Brodu, a najteže je prošao Kristijan Šimić, sin jednoga od ratnih zapovjednika brodske brigade HV-a Stjepana Šimića. Incident je potaknuo Davor Jurić Aka, Kruljčev rođak i ratni vojni invalid koji ipak redovito već dugo igra nogomet za nižerazredni klub. Jurić se požalio Kruljcu na probleme s vlasnikom “Jazza”, što je ovom bilo dovoljno da demolira lokal i pretuče sve koji su mu se našli na putu. O Kruljčevim metodama posvjedočio je i sudionik upada odanih Kruljčevih ljudi u trgovački centar “Billa” u Slavonskom Brodu. Kruljac je prije nešto više od dvije godine zaposlio svoju znanicu Ljiljanu, po zanimanju konobaricu, u hipermarketu “Billa” u Brodu. Ona mu se požalila na poslodavce, a Kruljac je upao u “Billu” i urlajući i psujući zaprijetio vodećim ljudima da će im odrezati spolovila i baciti ih preko Save u Bosnu.

KRULJCA SU ŠTITILi POLICIJA, POLITIČARI I PRAVOSUĐE

Teško da se ijedna članica NATO-a može pohvaliti generalom koji svojim utjecajem i položajem u oružanim snagama kontrolira civilni život i utjeruje strah u kosti svojim sugrađanima. Takvo što svojstveno je nedemokratskim sustavima i diktatorskim režimima. Nekadašnjim visokim časnicima Hrvatske vojske i bivšim dužnosnicima MORH-a godinama su bile poznate šokantne priče o nasilničkom i razvratnom ponašanju general bojnika Mladena Kruljca u Slavonskom Brodu, no svaki put kad je Glavni stožer zatražio podatke o sigurnosnoj provjeri generala Kruljca iz SIS-a, u to vrijeme pod kontrolom Ante Gugića i Markice Rebića, ništa nije stizalo. Najbliži prijatelji i poslovni partneri generala Kruljca, suvlasnici diskokluba “Monaco” u Brodu, ubijena braća Dragan i Željko Prgomet, bili su njegovi ratni drugovi, a uspon generala Kruljca i njegova poznanstva s lokalnom policijom i pravosuđem omogućili su njegovu zaštitu u problematičnim situacijama. Nacionalovi sugovornici, dobri poznavatelji generala Kruljca, ističu da je on šarmantan i dopadljiv u kontaktima s političarima. Sklon je darivanju, komplimentima, pred njima se ponizno ponaša pa je stekao širok krug političkih simpatizera, od SDP-a do Hrvatskog bloka. U Varaždinu, dok je bio zapovjednik 6. zbornog područja, posjetili su ga predstavnici saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i visoki dužnosnici MORH-a. Kako svjedoči jedan od njih, Kruljac ih je dočekao skupim darovima, među kojima su bile slike, pištolji, sablje. Imenovanje Kruljca zamjenikom zapovjednika Kopnene vojske bio je najveći vojni kadrovski promašaj prošle vlade, a i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je podlegao Kruljčevu šarmu i njegovim izaslanicima iz Boksačkog saveza.

Vezane vijesti

Kruljac na slobodi: Više nikad neću obući odoru Hrvatske vojske

Kruljac na slobodi: Više nikad neću obući odoru Hrvatske vojske

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda danas je na prijedlog USKOK-a donio rješenje da se od šestorice osumnjičenika koje se tereti za… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 12.07.11. 01:15

Mesić je štitio njih dok je bio predsjednik, kao što Josipović danas štiti Mudrinića. iše o tome na http://papar.blog.hr


registracija
3/6/11

skaraica, 12.07.11. 07:58

Rekao je Franjo: Nikad više Hrvat na Hrvata.


registracija
24/6/09

Schengen, 12.07.11. 08:44

Bog i hrvati:I to mu se jednom zareklo.


registracija
12/7/11

Vojnik, 12.07.11. 08:55

Za rostilj u Uvali Kovcanje pisano je da je crkva,nikakvi bespravni apartmani nisu gradeni a ako to nekome nije jasno neka pogleda na google earth pa ce vidjeti da su na mjestima gdje su ti "apartmani" bili stari hangari koji su se hvala Bogu porusili da se nebi na koga srusili.
Koga god nesto zanima o kovcanju neka se obrati.


registracija
3/12/10

Yoda, 12.07.11. 09:54

@skaraica - želiš li ti to reči da je normalno biti Hrvat kriminalac i samim time definirati cijelu naciju?
Rekao je Franjo svašta, između ostaloga i da smo stoka sitnog zuba, guske u magli, crveni i zeleni vragovi... Svašta je on rekao za vlastiti narod.
Konačno je i budalama jasno da mala skupina ljudi na vlasti pljačka ovu državu zadnjih 20 godina, samo tebi ništa nije jasno...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.07.11. 11:39

ove junačine imaju tolike trbušine da bi trebalo ozbiljno poraditi na krafnama, bureku i kremšnjitama s kojima se svakodnevno bore gospoda generali.


registracija
12/1/11

siziff, 12.07.11. 12:50

ODAVNO je nešta trulo u državi Danskoj.

Volim kada Evropa disciplinira balkanske razularene đilkoše.

Da nema te zločeste Evrope još uvjek bi Drivi lizali guzicu pridržavajući mu istovremeno lojtru u svim pozicijama.
Posebno sa strane neo-subnoraca, zvanima;" Borci domovinskog rata", sa svim pripadajućim ustaško-komunjarsko-udbaško-klerikalnim kozjim brabonjcima.


registracija
14/1/11

kutuzov, 12.07.11. 13:20

Zašto u miru obezglavljujemo vojsku koja je pobijedila u pravom ratu? Imam osjećaj da je iza svega ovog skriva nešto puno prizemnije, pri čemu nitko ne vodi računa o tome što je najbolje za Hrvatsku i što je najbolje za vojsku


registracija
7/1/11

djani, 13.07.11. 06:44

KUTUZOV,SVE SE NAŠOJ rh NAMEĆE ,a da se skriva prizemnije,sada je kasno ,jer generali i vojska su obezglavljeni,sve i ponis su nam ukrali ,treba li ih progoniti,doći će opet dan


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika