12.07.2011. / 19:42

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD: Nastavljaju se pregovori o smanjenju duga

Predsjednik Barack Obama obećao je dogovoriti "sporazum do 2. kolovoza", jer poslije tog roka prvo svjetsko gospodarstvo više neće moći podmirivati svoje obveze, upozorilo je ministarstvo financija.

Američki demokrati i republikanci, koji u utorak počinju treći krug teških pregovora o povećanju poreza i smanjenju javne potrošnje kako bi smanjili golem američki dug, mogli bi izlaz naći u kompromisu te bi obje strane izašle kao pobjednice, piše agencija Reuters u analizi.

Republikanci bi mogli ostati pri obećanju danom biračima da će spriječiti povećanje poreza, a demokrati bi istodobno mogli svojim biračima reći da povisuju poreze bogatima i potiču gospodarstvo. Time bi riješili zapreku na putu dogovora o proračunu, kako bi se pokrile američke potrebe za zajmovima do izbora u studenome 2012. godine, piše agencija.

Predsjednik Barack Obama obećao je dogovoriti "sporazum do 2. kolovoza", jer poslije tog roka prvo svjetsko gospodarstvo više neće moći podmirivati svoje obveze, upozorilo je ministarstvo financija.

Da bi izbjegao takav scenarij Obama je rekao da je spreman "razgovarati svakog dana", uključivo vikende, s čelnicima oporbe i svojim demokratima, koji imaju većinu u Senatu.

Obama želi dogovor o paketu od 4 tisuća milijarda dolara koji bi uključio smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza za najbogatije te reformu programa pomoći za stare i siromašne.

Republikanci pristaju samo na 2 tisuće milijarde dolara, a to bi uključilo samo rezanje javne potrošnje.

Obama kani ispuniti obećanje o smanjenju golema američkog duga za 4 tisuće milijarda. Danas američki dug iznosi 14.294 milijarda dolara, a raste ritmom proračunskog deficita koji bi 2011. trebao doseći 1.600 milijarda.

Da bi ograničio dug Obama je obećao uravnotežen pristup: smanjiti javnu potrošnju, ali i ukinuti porezne olakšice najbogatijima koji su tu povlasticu baštinili od njegova prethodnika Georgea W. Busha.

Republikanci ne pristaju na ukidanje poreznih olakšica jer bi time prekršili obećanje dato biračima kojim su lani preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Amerikanci znaju da rast poreza uništava zapošljavanje, a s nezaposlenošću od 9,2 posto to je zadnja stvar koju želimo, upozorili su. Demokrati pak neće glasovati za smanjenje javne potrošnje bez povećanja poreznih prihoda.

Obama je obje strane pozvao na kompromis. Prema prijedlogu republikanca Erica Cantora taj bi se kompromis mogao temeljiti na prijedlogu da demokrati ukinu dio poreznih olakšica. Demokrati bi nadalje mogli donijeti nove porezne olakšice kojima bi potaknuli rast gospodarstva. Republikanci bi mogli tvrditi da cjelokupan paket poreza ostaje nepromijenjen.

Time bi Bijela kuća ubila tri muhe jednim udarcem, piše Reuters. Podsjeća da scenarij američke insolventnosti brine i SAD i svijet pošto je europska kriza pogodila Irsku, Portugal, Grčku te se nadvila nad Italiju. Ne bude li Washington mogao podmirivati svoje obveze izazvat će "rast kamata, potrese na burzama i teške posljedice ne samo za SAD već i za cjelokupno svjetsko gospodarstvo", upozorila je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.07.11. 23:23

Mulja li ga mulja. Porezna politika ne može ispraviti grešku koja nastaje emisijom novca kao duga.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika