15.07.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Interpol Srbije raspisao međunarodnu tjeralicu za umrlom Nadom Šakić

Državni tajnik u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen, izjavio je za medije kako se protiv Nade Šakić u Srbiji vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila genocid

Spomenik žrtvama koncentracionog logora u JasenovcuSpomenik žrtvama koncentracionog logora u JasenovcuInterpol Srbije raspisao je međunarodnu tjeralicu za Nadom Šakić zbog sumnje da je za vrijeme Drugog svjetskog rata učestvovala u masovnom ubojstvu Srba, Židova i Roma u koncentracijskim logorima Stara Gradiška i Jasenovac, izvještava Dnevni Avaz.

Nju se tereti da je zajedno s ostalim ustaškim osobljem ženskog logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, davala im premalo hrane, tukla ih, gazila po trudnicama, kao i da je sudjelovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više tisuća logorašica. Sumnjiči ju se da je 21. travnja 1945. godine naredila da se ubiju sve preostale žene i djeca u logoru. Državni tajnik u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen, izjavio je za medije kako se protiv Nade Šakić u Srbiji vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila genocid. Naglasio je kako će u slučaju njenog uhićenja Srbija odmah tražiti izručenje.

Hrvatsko pravosuđe ju je 1999. godine nakon tromjesečne istrage oslobodilo sumnje za zločine, s obrazloženjem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu kako tijekom istrage nije potvrđena osnovana sumnja da je počinila krivično djelo za koje se tereti. Nada Šakić bila je žena zapovjednika koncentracijskog logora Jasenovca, Dinka Šakića i polusestra jednog od najvećih ustaških krvnika Vjekoslava Maksa Luburića. Rođena je u Livnu, a nakon rata napušta Hrvatsku i odlazi u Argentinu gdje uzima argentinsko državljanstvo.

Ništa ne bi bilo neobično da tražena žena nije umrla u veljači ove godine.

Vezane vijesti

'Dan bijelih traka'

'Dan bijelih traka'

Naredbu o obilježavanju svih nesrba i njihove imovine u Prijedoru izdao je Krizni štab općine Prijedor. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 15.07.11. 18:38

U RH nije greh ubijati srpske dece i zene to je dozvoljavala crkva na celu sa "svetim" Stepancem


registracija
30/12/08

csiki, 16.07.11. 07:48

Zalosno je sto jedna "pravna" drzava skrivala ratnog zlocinca to znaci da je odobravala sto je ucinila tj. jos postoji ustavstvo u RH


registracija
1/3/11

Laudate, 16.07.11. 09:50

Interpol Hrvatske treba raspisati međunarodnu tjeralicu za zločincem Dražom Mihailovićem, a poštovanog csikija molim da Srbiju pozove nek prestane skrivati fašističke zločince.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.07.11. 09:51

Žalosno je da jedna "pravna" država skriva ratnog zločinca, to znači da odobrava ono što je učinio, tj. još postoji fašizam u Srbiji.


registracija
7/1/11

djani, 16.07.11. 18:07

Neka joj stave sol na rep hahahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika