19.07.2011. / 18:51

Autor: Hina

Erdogan upozorio EU da neće priznati ciparsko predsjedanje

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u utorak zamrzavanjem odnosa s Europskom unijom (EU) ukoliko ciparsko pitanje ne bude riješeno prije ciparskog predsjedanja Unijom sredinom 2012. godine, što je smjesta osudio ciparski predsjednik Demetris Hristofias.

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip ErdoganTurski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u utorak zamrzavanjem odnosa s Europskom unijom (EU) ukoliko ciparsko pitanje ne bude riješeno prije ciparskog predsjedanja Unijom sredinom 2012. godine, što je smjesta osudio ciparski predsjednik Demetris Hristofias.

"Nećemo voditi nikakve rasprave s ciparskim predsjedništvom. Tijekom tih šest mjeseci, odnosi s Europskom unijom biti će zamrznuti", upozorio je Erdogan u razgovoru za dnevni list Milliyet. "Nećemo prihvatiti predsjedništvo južnog Cipra jer ga ne priznajemo. Europska unija bi trebala razmotriti posljedice tog predsjedanja", istaknuo je.

Erdogan sutra odlazi u posjet sjevernom Cipru, točno na godišnjicu turske invazije na taj otok 1974. godine.

"Ove izjave gospodina Erdogana, koje apsolutno osuđujem, dobro pokazuju kakav je stav turske strane i koliki su izgledi za napredak pregovora" o ciparskom ujedinjenju, rekao je u utorak Hristofias u Nikoziji.

Pregovori o ujedinjenju otoka između čelnika grčke i turske zajednice na Cipru obnovljeni su 2008. godine, ali su zasad donijeli malo rezultata.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika