20.07.2011. / 12:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Barroso, Van Rompuy i Ashton pozdravljaju Hadžićevo uhićenje

"Europska unija snažno pozdravlja uhićenje Gorana Hadžića od strane srbijanskih vlasti. To je daljnji važan korak za Srbiju u ostvaranju njezine europske perspektive, koji je također jednako važan za međunarodnu pravdu. Pozdravljamo odlučnost srbijanskog vodstva u tim naporima", kaže se u zajednikčoj poruci Barrosa i Ashton

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton pozdravili su u srijedu uhićenje Goran Hadžića kao pozitivan signal Europskoji uniji i susjedima Srbije.

"Europska unija snažno pozdravlja uhićenje Gorana Hadžića od strane srbijanskih vlasti. To je daljnji važan korak za Srbiju u ostvaranju njezine europske perspektive, koji je također jednako važan za međunarodnu pravdu. Pozdravljamo odlučnost srbijanskog vodstva u tim naporima", kaže se u zajednikčoj poruci Barrosa i Ashton.

"Nakon uhićenja Ratka Mladića, ovo uhićenje šalje pozitivan signal Europskoj uniji i susjedima Srbije, ali ponajviše vladavini prava u samoj Srbiji. Srbijanska nacija je procesu suočavanja s prošlošću i okretanja stranice prema boljoj europskoj budućnosti", stoji u poruci u kojoj se izražava očekivanja da Hadžić što prije bude izručen u Haag te naglašava da "puna suradnja s ICTY-em ostaje bitna za put Srbije prema EU-u".

Hadžić je u srijedu ujutro uhićen na području Fruške gore, objavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića optužio je 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića (52) se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika