22.07.2011. / 13:18

Autor: Hina

SAD i Kina ublažuju napetosti oko Južnog kineskog mora

SAD i Kina u petak su na summitu zemalja ASEAN-a na Baliju zadovoljno zaključili da popuštaju napetosti zbog nesuglasica oko Južnog kineskog mora do kojih je došlo između Pekinga i zemalja u regiji, izvješćuju agencije.

Hillary ClintonHillary ClintonSAD i Kina u petak su na summitu zemalja ASEAN-a na Baliju zadovoljno zaključili da popuštaju napetosti zbog nesuglasica oko Južnog kineskog mora do kojih je došlo između Pekinga i zemalja u regiji, izvješćuju agencije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi potrudili su se dati do znanja da prijepor zbog područja bogatog naftom i plinom ipak nije postao uzrok još jednog trvenja između prva dva svjetska gospodarstva.

"Želim čestitati Kini i zemljama ASEAN-a što su zajedno radili na smjernicama za pravila o postupanju u Južnom kineskom moru", rekla je Clinton na sastanku najveće azijske konferencije o sigurnosti.

Kina, Tajvan i četiri članice ASEAN-a, Filipini, Malezija, Brunei i Vijetnam prisvajaju područja u Južnom kineskom moru, a SAD je dodatno uzrujao Peking tvrdeći da i on ima nacionalni interes koji je ugrožen te traži jamstva za slobodnu plovidbu i trgovinu.

Kina tvrdi da ima neosporan suverenitet nad Južnim kineskim morem još od davnina i u rješavanje spora ne želi uključujuti druge zainteresirane strane. Peking je čak optužio SAD da namjerno stvara napetosti u tom području, navodeći američke pomorske manevre.

Ministar Yang pomirljivim je riječima kazao da će smjernice o Južnom kineskom moru "osigurati mir, stabilnost i dobrosusjedstvo u regiji".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika