22.07.2011. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Hadžić i službeno doveden u haaški pritvor

U optužnici stoji da je "praktično cjelokupno hrvatsko i nesrpsko stanovništvo s ovog područja bilo je prisilno premješteno, deportirano ili ubijeno"

Goran HadžićGoran HadžićGoran Hadžić, posljednji preostali optuženik u bijegu, danas je prebačen u pritvor Međunarodnog suda, nakon što je u bijegu bio gotovo sedam godina, priopćili su poslijepodne iz Haaškog suda. Hadžić, kojeg su srpske vlasti uhitile 20. srpnja 2011. godine, prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih naroda u Den Haagu.

Datum prvog stupanja Hadžića pred sud, na kojem će od njega biti zatraženo da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret, bit će naknadno objavljen.

Goran Hadžić, bivši predsjednik samo-proglašene Republike Srpske Krajine, optužen je za više zločina počinjenih od kolovoza 1991. do lipnja 1992. godine u istočnoj Slavoniji, Hrvatska, uključujući progone, ubojstvo, nezakonito lišavanje slobode, mučenje, nečovječna djela, okrutno postupanje, deportaciju i bezobzirno pustošenje.

Pritvorska jedinica Ujedinjenih naroda, u kojoj se Hadžić nalazi, ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika. Njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uvjeti za pripremu obrane.

U optužnici se navodi se da je Hadžić bio učesnik udruženog zločinačkog pothvata koji je imao za cilj trajno uklanjanje većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorija Hrvatske kako bi to područje postalo dio nove države pod srpskom dominacijom.

Među učesnicima tog udruženog zločinačkog pothvata bili su Jovica Stanišić, Franko Simatović i Vojislav Šešelj, kojima se trenutačno sudi pred Međunarodnim sudom, kao i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Hadžić je optužen za progone, koji su uključivali deportacije ili prisilno premještanje desetina tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila, uključujući i deportaciju najmanje 5.000 stanovnika Iloka i 20.000 stanovnika Vukovara u Srbiju i prisilno premještanje na lokacije unutar Hrvatske najmanje 2.500 stanovnika Erduta.

U optužnici stoji da je "praktično cjelokupno hrvatsko i nesrpsko stanovništvo s ovog područja bilo je prisilno premješteno, deportirano ili ubijeno".

Hadžić je optužen za istrebljenje, ubojstvo i hotimično lišavanje života stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, uključujući i 264 žrtve odvedene iz Vukovarske bolnice nakon srpskog preuzimanja kontrole nad tim gradom u studenom 1991. godine. Prema optužnici, žrtve su prebačene u kasarnu JNA, a nakon toga na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su premlaćivane i mučene, prije nego što su odvedene na jednu udaljenu lokaciju između poljoprivrednog dobra Ovčara i Grabova, gdje su ubijene i zakopane u masovnoj grobnici.

Hadžić je optužen za nezakonito lišavanje slobode tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila u više zatočeničkih objekata, uključujući poljoprivredno dobro Ovčara i skladište Veleprometa u Vukovaru, poljoprivredno dobro Stajiċevo, kasarne u Begejcima i Zrenjaninu u Srbiji i u zgradu policije i hangar u blizini željezničke stanice u Dalju. Prema optužnici "životni uvjeti u ovim zatočeničkim objektima bili su okrutni i karakteriziralo ih je nečovječno postupanje, pretrpanost, gladovanje, prisilni rad, neadekvatna zdravstvena zaštita i stalno fizičko i psihičko zlostavljanje, uključujući lažna pogubljenja, mučenje, premlaćivanje i seksualne delikte".

Hadžić je također optužen za bezobzirno pustošenje i pljačku javne i privatne imovine, uključujući pljačkanje i uništavanje kuća, kulturnih ustanova i vjerskih objekata u gradovima i selima kao što su Dalj, Dalj Planina, Ćelije, Vukovar, Erdut, Erdut Planina, Lovas, Aljmaš, Šarengrad, Bapska i Tovarnik.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika