22.07.2011. / 17:56

Autor: Hina

Brammertz: Hadžić će se u ponedjeljak naći pred sucem

Haaški optuženik Goran Hadžić prvi će se put pojaviti pred sucem u ponedjeljak u podne, rekao je to u četvrtak glavni tužitelj Serge Brammertz.

Serge BrammertzSerge BrammertzHaaški optuženik Goran Hadžić prvi će se put pojaviti pred sucem u ponedjeljak u podne, rekao je to u četvrtak glavni tužitelj Serge Brammertz.

"Goran Hadžić sad je u pritovrskoj jedinici ICTY-ja i prvi će se put pojaviti pred sucem u ponedjeljak u 12 sati", rekao je Brammertz na konferenciji za novinare.

Haaški optuženik i vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata Goran Hadžić sletio je u petak poslijepodne u zračnu luku Rotterdam, odakle je prebačen u pritvorsku jedinicu Haaškoga suda.

Hadžićevo izručenje počelo je pošto je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisala ekstradicijski nalog. Prije toga su se i Hadžić i njegovi branitelji formalno odrekli prava na žalbu na odluku beogradskog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje.

Brammertz je potrvrdio i da će optužnica protiv Hadžića biti proširena, što nije neobična praksa.

"Opća je praksa Tribunala da ažurira optužnicu kad nekoga uhite". Dopune su bile nužne, rekao je, kako bi se neke stvari objasnile, "ali danas će sve biti objavljeno", rekao je.

"Dodali smo neke individualne zločine i njegovu odgovornost kao nadređenoga. Riječ je o tehničkim promjenama, ali dopuna je jednostavna, pokriva isto razdoblje i područje kao i prva", rekao je Brammertz.

Hadžić je bio posljednji optuženik u bijegu. Po Brammertzovim riječima, prije gotovo sedam godina pobjegao je "pod sumnjivim okolnostima, neposredno prije očekivanog uhićenja".

"Haaški sud danas zatvara poglavlje bjegunaca, ali ostaje još dosta posla", rekao je Brammertz i postavio pitanje kako je Hadžić mogao tako dugo biti u bijegu.

Goran Hadžić (52), haaški optuženik i vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata, "nije u rangu Karadžića, Mladića" i drugih, ali optužbe su "velike i teške", rekao je Brammertz.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika