25.07.2011. / 14:48

Autor: Nacional.hr

Završeno saslušanje u Oslu: Ubio ukupno 76 ljudi

Norveški mediji javljaju kako je u Poljskoj uhićena jedna osoba za koju se sumnja da je prodala kemikalije za izradu bombe Breiviku

YoutubeYoutube

U pucnjavi na otoku Utoya poginulo je 68 osoba, a ne 86 kako je prvotno bilo javljano, dok je u eksploziji bombe u Oslu poginulo osam osoba, odnosno jedna više od ranije procjene, što znači da je u dvama napadima poginulo ukupno 76 ljudi.

Saslušanje Andersa Behringa Breivika na sudu u Oslu okončano je pola sata nakon što je započelo. Sudac je zatvorio saslušanje za javnost kako bi spriječio Breivika da putem medija pošalje kodirane poruke.

Breivik je kazao kako je želio poslati 'snažan signal', a ne ubiti što je više moguće ljudi, prenosi AP.
Priznao je postavljanje bombe u središtu Osla kao i pucnjavu na Utoyi, ali kaže kako se ne osjeća krivim jer je to napravio kako bi se borio protiv 'kulturološkog marksizma' i muslimanskog preuzimanja Europe.

Breivik je prema pisanju medija nakon saslušanja izveden na stražnji izlaz. Međutim, ljudi okupljeni u okolici suda zaustavili su jedan automobil u kojem se navodno nalazio ovaj masovni ubojica, pa je morala intervenirati policija i osloboditi put. Okupljeni su vikali: "Izdao si našu zemlju".

Norveški mediji javljaju kako je u Poljskoj uhićena jedna osoba za koju se sumnja da je prodala kemikalije za izradu bombe Breiviku.



Ranije je objavljeno kako je umjetno gnojivo koje je koristio za izradu bombe koja je ubila sedmero u Oslu, također iz Poljske. No, gnojivo je prodano legalno i stoga poljska tvrtka nije odgovorna za ono što je on s njim napravio kasnije.

Norveška policija ističe kako je Breivik ono što mu je bilo potrebno za izradu bombe naručio putem interneta iz različitih dijelova Europe.

Vezane vijesti

Tragovi pokolja u Siriji

Tragovi pokolja u Siriji

Promatrači Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je počinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika