26.07.2011. / 11:40

Autor: Nacional.hr

Andreas Breivik bio u kontaktu sa britanskim desničarskim ekstremistima

Otkriveno je da je Breivik putem interneta komunicirao sa članovima Engleske obrambene lige ( EDL) i Britanske nacionalne stranke ( BNP)

Norveški masovni ubojica Andreas Breivik je dvije godine bio u kontaktu sa britanskim desničarskim ekstremistima, prenosi Daily Mail.

Otkriveno je da je Breivik putem interneta komunicirao sa članovima Engleske obrambene lige ( EDL) i Britanske nacionalne stranke ( BNP). Breivik se navodno sa britanskim desničarima sastao u Londonu prošle godine, a pohađao je i skupove EDL-a u Londonu i Newcastleu, on čak tvrdi i da je regrutiran od strane dva engleska desničarska ekstremistima na sastanku u Velikoj Britaniji 2002.

Breivik se u svom manifestu pohvalio svojim vezama sa EDL-om, tvrdeći da na svom Facebook profilu ima više od 600 prijatelja iz EDL-a i da je osobno upoznao neke članove i vođe EDL-a. Jedan od izvora iz EDL-a je za Daily Mail potvrdio da pozna neke osobe iz EDL-a koje tvrde da je Breivik bio na nekim njihovim sastancima. Osim EDL-a, Breivik je i BNP u svom manifestu spomenuo 23 puta. No članovi EDL-a, poznatog po svojim anti islamskim stavovima, su se oglasili i opovrgnuli bilo kakve službene kontakte sa Breivikom.

Breivik je na saslušanju pred sudcem izjavio da je on član organizacije koja ima još dvije ćelije, a isto je napisao i u svom manifestu koji je na internetu objavljen nekoliko sati prije njegovog krvavog pohoda, no ipak tvrdi da u masakru nije imao pomagače. Norveška policija je najavila da će istražiti ove Breivikove tvrdnje.

Vezane vijesti

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju,… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 26.07.11. 12:27

kako je to interesantno-kad vas osude politicki
osudu dobijete i to jos goru od istih onih koji su vas gurnuli u sve to.....
bilo bi smijesno da nije zalosno.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika