26.07.2011. / 14:05

Autor: Nacional.hr

Premijerka Kosor i Paul Vandoren obišli radove na sustavu vodoopskrbe i odvodnje

Projekt "Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu" vrijedan 15,7 milijuna eura sufinancira Europska komisija u sklopu IPA III b komponente Regionalni razvoj - Okoliš

Jadranka Kosor i Paul Vandoren (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Jadranka Kosor i Paul Vandoren (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Jadranka Kosor obišla je danas radove na projektu „Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu". Riječ je o jednom od najznačajnijih vodno-gospodarstvenih projekata u Šibensko-kninskoj županiji, vrijednom 15,7 milijuna eura.

Premijerka Kosor je tom prilikom istaknula kako je ovaj projekt od velikog značaja za standard stanovnika Knina, ne samo u infrastrukturnom i gospodarskom smislu već i ekološkom.

"Povećanje kvalitete života građana Knina te zaštita prirodne i ekološke baštine Nacionalnog parka Krka, jednog od bisera hrvatske prirode, samo su neke od koristi ovog velikog i značajnog projekta. Ujedno, Knin je pokazao na koji način se kvalitetno mogu i trebaju koristiti sredstva pretpristupnih fondova Europske unije, a sutra kada uđemo u Uniju, strukturnih i kohezijskih fondova", izjavila je Kosor te dodala kako će ovaj projekt sanirati trenutno nezadovoljavajuće stanje u odvodnji i vodoopskrbi, gdje su trenutno gubici u sustavu veći od 65%. Po završetku projekta ti bi se gubici trebali smanjiti na 25%.

Uz premijerku, napredak radova pohvalio je i šef Delegacije Europske komisije u RH, veleposlanik Paul Vandoren.

"Operativni program za okoliš trenutno obuhvaća tri vodnogospodarstvena projekta i iznimno sam sretan, da se nakon svečanosti otvorenja u Drnišu u veljači, i Slavonskog Broda u travnju, susrećemo ovdje danas i u Kninu. Ovaj projekt je dobar primjer strateškog razmišljanja i izvrsne suradnje institucija na svim razinama", izjavio je prilikom obilaska Vandoren.

Projekt „Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu" između ostalog uključuje rekonstrukciju crpne stanice i vodoopskrbne mreže u ukupnoj dužini od 19 kilometara te proširenje mreže u ukupnoj dužini od 2,1 kilometra. Također u sklopu projekta izvršit će se rekonstrukcija i proširenje cjelokupne kanalizacijske mreže radi priključenja stambenih zona i bolnica, izgradit će se četiri nove precrpne stanice za otpadne vode te će se razdvajanje sustava za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, što će dovesti do održivijeg i isplativijeg pročišćavanja otpadnih voda. Kao jedan od glavnih elemenata projekata ne treba zaboraviti ni izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji može zadovoljiti potrebe 20 tisuća stanovnika.

Projekt "Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu" vrijedan 15,7 milijuna eura sufinancira Europska komisija u sklopu IPA III b komponente Regionalni razvoj - Okoliš. Od ukupnog iznosa projekta, bespovratna sredstva Europske unije iznose gotovo 10 milijuna eura, dok će ostatak sredstava biti osiguran kroz državni proračun.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika