27.07.2011. / 18:09

Autor: Deutsche Welle

"Sanader je tipičan mitoman"

Bivši hrvatski premijer i na današnjem se saslušanju aktivno branio. Odvjetnici negiraju da je Sanader dramatično bolestan, već ističu kako obavlja liječničke preglede zbog zdravstvenih problema s nogom.

Ivo SanaderIvo SanaderŠest tužiteljica Ureda za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) zaduženo je za saslušanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera vezano za čak 40 tisuća stranica prikupljenog istražnog materijala u više korupcijskih afera. Dvije od njih saslušavale su ga danas u pritvoru u zagrebačkom Remetincu o navodnom uzimanju 3,5 milijuna kuna provizije od Hypo banke za 140 milijuna austrijskih šilinga kredita, što ga je 1994. i 1995. dobila hrvatska Vlada za opremanje Ministarstva vanjskih poslova, odnosno uređenja prostorija hrvatskih konzulata i veleposlanstava. Saslušanje se zbog problema s nogom, odnosno teškog kretanja bivšeg premijera obavlja u remetinačkom pritvoru, a kao i u slučaju afere Fimi medije, Sanader je odbacio sve USKOK-ove sumnje.

Iz odvjetničkih krugova kažu da takva Sanaderova obrana nije iznenađenje ni za koga, napose jer ju je najavio jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović. On je, podsjetimo, uoči Sanaderova iskaza za aferu Fimi media, kojom se Sanadera tereti za povezanost s izvlačenjem novca iz državnih tvrtki za HDZ-ove crne fondove, kazao „nismo došli otkrivati istinu tužiteljstvu; ono je zaduženo da utvrdi istinu, mi se branimo i ne želimo im ni na koji način olakšavati posao."

Igra s kućnim pritvorom?

U odvjetničkim se krugovima procjenjuje i da se izjavom kako „nije u osvetničkoj misiji" Sanader nada tzv. salonskome suđenju, odnosno obrani sa slobode, te da u tom svjetlu valja i gledati isticanje njegovog lošeg zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je uhvaćen u bijegu, po pravnoj logici ne bi trebao imati nikakvo pravo na povlastice, npr. obranu iz kućnog pritvora. Sudecov sindrom, odnosno bolna noga nakon ozlijede u pritvoru u Salzburgu, dokaz je da mu noga ondje nije adekvatno tretirana, a opći fizički pregled u zagrebačkoj bolnici na Rebru, uz onaj u zatvorskoj bolnici, dokaz su da ima itekako dostajnu njegu, pa ne treba smještaj u svojoj vili, ocenjuje se u odvjetničkim krugovima.

Odvjetnički krugovi upozoravaju i da je primanje provizije od Hypo banke, o čemu je dokumentacija stigla iz sjedišta banke u Klagenfurtu, još 2005. godine otišlo u zastaru, jer je istekao desetogodišnji rok za pokretanje kaznenog progona. No, Državno odvjetništvo računa da će taj slučaj moći podvesti pod ratno profiterstvo, za što nakon izmjene Ustava nema zastare, odnosno da se na slučaj Hypo banke nadovezuje slučaj Fimi medije. A Kazneni zakon kaže kako se zastara prekida ako počinitelj u zastarnom roku počini isto ili slično kazneno djelo.

"Tipičan mitoman"

Ni za političke analitičare Sanaderovo negiranje ikakve povezanosti s aferama nije iznenađenje. „Laže i sada kao što je lagao i u svemu što je dosad radio. On je tipičan mitoman. Pitanje je, međutim, hoće li lagati i kada bude pritisnut dokazima, pa će pokušati krivicu prebaciti na druge, npr. bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak i ine", kazao je za DW profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša. Uostalom, nastavlja profesor Grubiša, ostaje i da se vidi kome će sud vjerovati - njemu ili hrpi dokaza, iskaza svjedoka... "Sud nije našao dijamante, ali nije ni povjerovao obrani Vladimira Zagorca da ih nije zlorabio za stjecanje svoga bogatstva, kao što, vjerojatno, sud neće povjerovati da Dragan Paravanja nije ubio Antoniju Bilić, što je prvo priznao a potom negirao", zaključio je Grubiša.

Sanadera se tereti za još nekoliko afera, npr. uzimanje provizije za prepuštanje MOL-u upravljačkih prava nad hrvatskom naftnom kompanijom Inom, a nastavak saslušanja očekuje se za desetak dana, najavio je odvjetnik Čedo Prodanović nakon završetka Sanaderovog saslušanja.

Autorica: Gordana Simonović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 18:47

nosonja je tipičan nosonja koji svoj nos gura u tuđu guzicu hahahahaaa


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 27.07.11. 21:18

Kako je tek lagao kad je bio na vlasti,mozete samo zamisliti.Bez kontrole,bez straha,zato je i islo drzavi tako lose.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.07.11. 21:48

Zagorac je ukrao miliune eura, drzava je potrosila na njegovo sudenje i popratne troskove miliune i na kraju Zagorac je dobio samo 7 godina. Tako ce biti i sa sanaderom, dobiti ce 7 godina, i zadrzace miliune koje je pokrao. Isto tako je ospalo s Glavasem, i Kutlom. Neka pravna drzava cini svoj posao, glrdani ce uvijek ostati prevareni i opljackani.


registracija
25/6/10

vidra, 28.07.11. 08:23

Svi ti dugoprstići se ne bi ni pojavili i poharali Našu Lijepu, da je stvorena pravna država.Od glave riba smrdi, pa tako i Tuđmanova Hrvatska.


registracija
8/7/10

Maroje, 28.07.11. 11:43

Pocrkajte gamadi koji mrzite Hrvatsku.Neki ne mogu prežaliti što smo imali Tuđmana i hrabre ljude koji su stvorili Hrvatsku. Vidra i drugim istomišljenicima žao je što je ostao na životu i jedan hrvat, što ga četnici nisu zaklali. Marš u Srbiju bando četnička.


registracija
16/6/10

nosonja, 28.07.11. 16:28

gđa, Maruška,zaboravili ste još dopisati......jugonostalgičari,orjunaši,udbaši,komunjare,izdajnici,crveni kmeri,stoko sitnog zuba,......Maruška je zlato naše....ona svima nama jaše.O tome što je gospođa pisala je izlišno i govoriti................


registracija
25/6/10

vidra, 28.07.11. 18:48

Maroje, Maroje,
Krivo čitaš i krivo zaključuješ.
Odkud tebi tako krvoločni rječnik, koji nije svojstven nama čistokrvnim Hrvatima. Odkud tebi pravo da mene tjeraš u Srbiju, kad neznam niti gdje je, ni ja, ni moji predci. Moraš mi pokazati gdje je ta Srbija. Ti sigurno dobro znaš, jer nebi napamet nekog tjerao u nepoznato.
Tebi će nadam se doći iz gu...... u glavu, kad dođu godine mudrosti, jer u godinama hormona pamet se pomuti.
"Imamo Hrvatsku", imamo sirotinju, imamo povlaštenu kastu, imamo svoje lopove, imamo stoku sitnog zuba i to je ta"velika" ostavština Tuđmana, ali više nemamo ni kruha, ni dostojanstva, ni privrede u kojoj vodi hrvatska proizvodnja, a takvo stanje zna se kud vodi i toga se iskreno bojim.


registracija
7/1/11

djani, 28.07.11. 19:47

nosonja mrš u srbiju


registracija
16/6/10

nosonja, 28.07.11. 20:41

Jebem ti ženu,.....kad bih znao da ti nisi tamo odmah bih otišao,ali znam da ti je ime Radivoje, od Surdulice si,imaš smrdljive opanke , pišeš na našem forumu i želiš da strani ljudi,koji slučajno zalutaju, misle kako su svi Hrvati majmuni ,rasisti i ustaše,ali ne ,naće ti uspjeti .......ima nas i koji nismo rasisti,ustaše.,majmuni i nepismenjaci kao što si ti.
Radivoje,bre nabijem ti ženu na svoj rimokatolički k......
Pusicaaaaaaaaaaaaaaa!....


registracija
16/6/10

nosonja, 28.07.11. 20:47

Vidra,kad sam pisao Maruška pisao sam Maroju,moraš da znaš,ona je oćito frustrirana baba koja bi voljela da je napokon nakon 10 godina neko nabije naonu stvar.
Što misliš kakav bi to bio par,ona i Đani......šalim se,,ta od tog kretena nebi vidjela kurca-garant,on piša čućeći


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.07.11. 12:44

Maroje
imali smo hrabre ljude i Tudmana.....dali ste vi bolesnik
ili ste i sami u kriminalu
recite mi sta je to Krivousti napravio za Hrvatsku osim sto je priskrbio osobnu i porodicnu dobit kao i svojim slijedbenicima......
Tragikomicna licnost.....zalim ako ste njihov
slijedbenik.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika