31.07.2011. / 00:05

Autor: Hina

Vrijeme ističe: Vođe republikanaca uvjereni u dogovor s Obamom

Predsjednik američkog Predstavničkog doma John Boehner i vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell "sigurni" su da će do utorka postići dogovor s Bijelom kućom kako bi se spriječio stečaj zemlje.

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik američkog Predstavničkog doma John Boehner i vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell "sigurni" su da će do utorka postići dogovor s Bijelom kućom kako bi se spriječio stečaj zemlje.

"Senator McConnell i ja uvjereni smo da ćemo postići dogovor s Bijelom kućom", rekao je Boehner u subotu novinarima.

McConnell je pak rekao kako posljednji prijedlog šefa demokratske većine u Senatu Harryja Reida, koji je u subotu odbacio Predstavnički dom, "neće biti usvojen u Senatu".

Dvoje najviših demokratskih čelnika u američkom Kongresu, Harry Reid i Nancy Pelosi, trebaju se u subotu sastati s predsjednikom Obamom.

Predstavnički dom odbacio plan demokrata u Senatu

Američki Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci, protivnici predsjednika Baracka Obame, odbio je u subotu u simboličnom izjašnjavanju plan demokrata u Senatu o podizanju limita zaduživanja.

Ranije su gotovo svi republikanci u Senatu potpisali pismo u kojem ističu da neće glasovati za plan demokrata. Glasovanje u Senatu je zakazano za nedjelju u sedam sati po srednjoeuropskom vremenu.

U pismu vođi demokratske većine Harryju Reidu koji su potpisala 43 od 47 republikanskih senatora, potonji ističu: "Pišemo vam kako bismo vas obavijestili da nećemo glasovati za vaš plan podizanja granice zaduživanja".

Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva.

Usto, vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell zatražio je da se predsjednik vrati za pregovarački stol.

Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze. Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 bilijuna dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika