02.08.2011. / 17:54

Autor: Hina

Slovenski teretni prijevoznici prijete blokadom Karavanki

Udruga slovenskih teretnih prijevoznika zaprijetila je u utorak da će u petak vozilima svojih članova zapriječiti cestu na slovenskoj strani austrijsko-slovenskog tunela Karavanke, kako bi postigla da Austrija ukine ograničenja za teretni prijevoz u dane vikenda koje je u tom tunelu uvela prošlog tjedna, tumačeći potez sigurnosnim razlozima.

Austrijanci su zabranili prolaz teretnim voziima kroz tunel KaravankeAustrijanci su zabranili prolaz teretnim voziima kroz tunel KaravankeUdruga slovenskih teretnih prijevoznika zaprijetila je u utorak da će u petak vozilima svojih članova zapriječiti cestu na slovenskoj strani austrijsko-slovenskog tunela Karavanke, kako bi postigla da Austrija ukine ograničenja za teretni prijevoz u dane vikenda koje je u tom tunelu uvela prošlog tjedna, tumačeći potez sigurnosnim razlozima.

Slovenska tiskovna agencija STA javila je u utorak da su slovenski teretni prijevoznici tu mjeru najavili kao odgovor na "jednostrano ograničenje" u teretnom prometu koje je austrijska vlada u tom tunelu uvela prošlog petka, a koje je pogodilo slovenske prijevoznike.

Pravdajući to razlozima sigurnosti prometa, austrijska je strana u tunelu Karavanke uvela zabranu prometa teških teretnih vozila čija ukupna dopuštena masa prelazi 7,5 tona.

Takva vozila ne smiju se koristiti tunelom u dane vikenda i to od petka u 22 sata do subote u 15 sati, a predviđeno je da će mjera biti u primjeni do 3. rujna ove godine.

Slovenski teretni prijevoznici traže da se mjera opozove.

Slovenski mediji navode da je austrijski potez kao jednostran čin ocijenio i slovenski ministar prometa Patrick Vlačič, u pismu austrijskoj ministrici prometa Doris Bures u kojemu ju je pozvao na bilateralno rješenje tog pitanja, a na koje još čeka odgovor.

Čelnik slovenske prijevozničke udruge Andrej Klobasa u utorak je za Slovenski radio izjavio da će prije blokade tunela Karavanke planirane za petak pokušati stupiti u telefonski kontakt s austrijskom ministricom, te pozvao premijera Boruta Pahora da se aktivnije angažira u rješenju zapleta.

Slovenski mediji objavili su u utorak popodne da je slovenska policija, reagirajući na moguće blokiranje međudržavnog tunela na važnoj prometnici autoceste A 11 u jeku turističke sezone u priopćenju za javnost navela da je spremna i za takav razvoj događaja i da će se pobrinuti za sigurnost odvijanja prometa i u slučaju da dođe do blokade.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika