03.08.2011. / 12:27

Autor: Nacional.hr

AZTN zaključila

TDR je zlouporabio svoj položaj i nametnuo "rabat vjernosti"

TDR je sporazumima kupcima nametnuo dodatnu obvezu da sve svoje potrebe ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao, odnosno nagrađivao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, tzv. rabatima vjernosti

Ante Vlahović, predsjednik uprave Adris grupeAnte Vlahović, predsjednik uprave Adris grupeAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je kako je donijela rješenje kojim se "utvrđuje da su Adris grupa i TDR d.o.o. koji je pod kontrolom Adris grupe, u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama na teritoriju Republike Hrvatske."

Agencija je utvrdila da su Adris i TDR bili u vladajućem položaju na tržištu, a taj su položaj zlouporabili provedbom strategije stvaranja mreže isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima. Rovinjske tvrtke su to radile putem općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s kupcima - trgovcima na veliko i trgovcima na malo - od 15. kolovoza 2004. do 30. rujna 2010., a koji su bili na snazi do kraja 2010.

TDR je tim sporazumima kupcima nametnuo dodatnu obvezu da sve svoje potrebe ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao, odnosno nagrađivao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, tzv. rabatima vjernosti.

"Primjena takve rabatne politike rezultirala je uspostavom nejednakih uvjeta za istovrsne poslove za pojedine TDR-ove kupce jer je sklapanje takvih ugovora bilo uvjetovano pristankom kupaca na dodatne obveze. Naime, veće rabate nisu ostvarivali pojedini kupci koji su količinski kupili više cigareta, nego je pravo na ostvarenje dodatnog/naknadnog retroaktivnog rabata bilo uvjetovano njihovom vjernošću TDR-u. Vjernost je, pak, utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR -a", ističu u AZTN-u.

Ističu kako su dodatni rabati i marketinška naknada imali značajni udjel u ukupno mogućim rabatima pa su zapravo imali poticajan učinak na kupce da kupuju isključivo ili gotovo isključivo TDR-ove cigarete.

Budući da je više od 90 posto svih ključnih TDR-ovih kupaca u razdoblju od 2006. do 2009. ostvarilo dodatni/naknadni rabat, to znači da je on proizveo učinak vezivanja kupaca, jer su najveći dio svojih potreba (u prosjeku preko 80 posto) oni podmirivali cigaretama iz asortimana TDR-a.

Iako su se tijekom tog razdoblja uvjeti za ostvarivanje rabata smanjivali ipak su u ukupnoj strukturi rabata, dodatni/naknadni rabat i marketinška naknada bili značajni i poticali su kupce na isključivu ili gotovo isključivu kupnju TDR-ovih cigareta.

"Na taj način su proizvodili učinak otežanog pristupa TDR-ovih konkurenata mjerodavnom tržištu i tako sprječavali, ograničavali i narušavali tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja", navodi Agencija.

Agencija je zabranila Adris Grupi i TDR-u svako takvo buduće postupanje. Stoga će, s obzirom da je predmet vođen prema starom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje novčanih kazni zbog zlouporabe vladajućeg položaja protiv Adris grupe i TDR-a i njihovih odgovornih osoba. Predviđena novčana kazna može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda poduzetnika ostvarenog u godini prije počinjenja zlouporabe (2003. godina).

Agencija napominje da nova prodajna politika s čijom primjenom je TDR započeo 1. siječnja 2011. nije bila predmet postupka, jer se ona treba promatrati u smislu danas važećih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno ZZTN-a koji je stupio na snagu 1. listopada 2010. S obzirom na to da je zaprimila dvije nove inicijative za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv TDR-a u posebnim predmetima, a vezano upravo za novu prodajnu politiku, Agencija će u propisanom roku odlučiti ima li u tim predmetima uvjeta za pokretanje postupka ili će odbaciti inicijative.

Vezane vijesti

Adris grupi nagrada za regionalnog biznis partnera

Adris grupi nagrada za regionalnog biznis partnera

Adris grupa dobila je prestižnu nagradu za poslovnu izvrsnost Regionalni biznis partner 2012., kao najbolja kompanija iz Hrvatske. Na svečanoj… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.08.11. 15:48

Može meni 1% od kazne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika