05.08.2011. / 10:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Glad u Africi koja progoni moćnike: 'Kina i S. Arabija ne čine dovoljno'

Demokratska čelnica je nazvala sušu i glad koji haraju tim područjem "humanitarnom katastrofom golemih razmjera"

IlustracijaIlustracijaUtjecajni zastupnici u američkom Predstavničkom domu pozvali su u četvrtak Kinu i Saudijsku Arabiju da se više potrude u borbi s gladi na Rogu Afrike gdje vlada suša.

"Možemo početi pružanjem pomoći organizacijama koje se izlažu riziku dopremajući hranu, lijekove i humanitarnu pomoć najugroženijima; drugi članovi međunarodne zajednice, među kojima Kina i Saudijska Arabija, također se moraju više truditi", ističe se u priopćenju vođe demokratske manjine u domu Nancy Pelosi.

Pelosi i još nekolicina zastupnika u donjem domu sudjelovali su u četvrtak na sjednici na tu temu kojoj je nazočio i Rajiv Shah, direktor Američke savezne agencije za pomoć razvoju (USAID).

Demokratska čelnica je nazvala sušu i glad koji haraju tim područjem "humanitarnom katastrofom golemih razmjera".

"Suša i glad na Rogu Afrike su izazov koji progoni savjest svjetskih čelnika, i SAD i međunarodna zajednica moraju činiti više", dodala je.

"Glad će se u idućih četiri do šest tjedana proširiti na sva područja na jugu Somalije i potrajat će barem do prosinca 2011.", upozorava UN.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u četvrtak islamističke pobunjenike iz milicije Al-šababa da propuste pomoć namijenjenu područjima pogođenima glađu "kako bi se spasilo što više života".

Ta islamistička milicija nadzire velik dio Somalije, gdje 3,7 milijuna ljudi treba žurnu pomoć.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika