05.08.2011. / 12:32

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD najavio novi plan za sprječavanje genocida

Izvukavši pouke iz zakašnjele reakcije SAD-a i ostatka svijeta na genocid u Ruandi u kojemu je 1994. pobijeno 800.000 ljudi, predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak temeljito preispitivanje američkog pristupa i pripremu novih strategija

ArhivaArhivaSjedinjene Države su najavile u četvrtak plan za sprječavanje i odvraćanje genocida u svijetu.

Izvukavši pouke iz zakašnjele reakcije SAD-a i ostatka svijeta na genocid u Ruandi u kojemu je 1994. pobijeno 800.000 ljudi, predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak temeljito preispitivanje američkog pristupa i pripremu novih strategija.

"Sprječavanje masovnih zločina i genocida je u središtu nacionalnih interesa i moralne odgovornosti Sjedinjenih Država", piše u predsjedničkoj smjernici.

Obama je usto osnovao Ured za sprječavanje zločina zadužen za pripremu strategija koje bi trebale spriječiti genocide i ubrzati reakciju američke administracije na možebitna masovna kršenja ljudskih prava.

Novi plan se najavljuje u času kada SAD sudjeluje u međunarodnoj koaliciji u Libiji radi zaštite civila od snaga Moamera Gadafija. Obama je djelomice opravdao vodeću ulogu svoje zemlje na početku intervencije rekavši da je važno spriječiti pokolj.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika