05.08.2011. / 16:42

Autor: Deutsche Welle

'Sveti Petar je hevimetalac': "Headbanging" u njemačkoj provinciji

Ovog vikenda u sjevernonjemačkom gradiću Wackenu održava se najveći heavy-metal festival na svijetu. Tri dana metalci slave od jutra do mraka od čega profitira i lokalno gospodarstvo.

Foto: WikipediaFoto: WikipediaTočno uoči početka "Wacken Open Air 2011" festivala u četvrtak (4.8.) kiša koja pada danima polako je popustila. Nakon tjedana oblačnog i kišovitog vremena čak se pojavilo i sunce. "Sveti Petar je hevimetalac", oduševljeno je s pozornice promjenu vremenskih prilika pozdravio Thomas Jensen, organizator i utemeljitelj "najvećeg heavy metal festivala na svijetu". No preko 75.000 oduševljenih poklonika ovog dugovječnog i na sve trendove otpornog glazbenog žanra vjerojatno nije ni primijetilo da je kiša prestala. Oni su ionako već s prvim taktovima pali u trans iz kojeg će se probuditi tek kad glazba s pozornice prestane.

Provjerena imena

"Wacken", smješten u dobokoj sjevernonjemačkoj provinciji, među poklonicima teškometalnog rocka odavno uživa kultni status. Stoga i ne čudi da ulaznice za ovaj spektakl u pravilu mjesecima unaprijed bivaju rasprodane. Tako je naravno i ove godine kada u Wacken dolazi preko 120 bandova. I sam pogled na "headlinere" tj. glavne atrakcije pokazuje da organizatori ne ostavljaju mnogo prostora eksperimantima. Veterani žanra poput Motorheada, Judas Priesta ili Ozzyja Osbournea su garancija za višesatnu trešnju glavama i mahanje kosom, pa zašto posjetitelje zamarati manje poznatim ili novim smjerovima unutar heavy metala privrženim bandovima. Publika želi 100 posto provjerena imena i organizatori Wackena još od 1990. znaju kako ta imena dovući na krajnji njemački sjever.

Metalci su dobri gosti

No prvi Wacken nije dao naslutiti veličinu današnjeg festivala. Ono što je počelo kao razbibriga lokalnih hevimetalaca koji su ljetne praznike provodili u događajima ionako oskudnom mjestašcu, pretvorilo se u središnji godišnji događaj poklonika ovog glazbenog žanra. Iako se očekivalo da će lokalno stanovništvo na nož dočekati godišnju najezdu razularenih rockera, već ubrzo je i najzagriženiji seoski protivnik "čupavaca" shvatio koliku korist "Wacken Open Air" donosi lokalnom gospodarstvu. I to prije svega trgovini i turizmu koje u tri dana festivala ostvare trećinu godišnjeg prometa. Čak je i lokalna štedionica nanjušila dobar posao i već godinama izdaje posebne prepaid karte kojima je omogućeno bezgotovinsko plaćanje u Wackenu i okolici. O dobrom raspoloženju metalaca govori i činjenica da je s tri bankomata koji su postavljeni na samom festivalu 2008. podignuto gotovo milijun i pol eura.

Autor: N. Kreizer (dpa)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika