09.08.2011. / 09:12

Autor: Hina

Njemački ministar: ustavne promjene su put BiH prema EU

Njemački je ministar dodao da je njegova zemlja iznimno zainteresirana pomoći u lobiranju unutar EU kako bi BiH dobila kandidatski status

Sarajevo (arhvia)Sarajevo (arhvia)Njemački ministar za ekonomsku suradnju i razvoj Dirk Niebel izjavio je u ponedjeljak da ustavne promjene i uspostava nove državne vlasti predstavljaju uvjete da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Znam da bi Bundestag odobrio status kandidata BiH kad bi bila uspostavljena državna vlast i kad bi se provele ustavne promjene", rekao je Niebel na konferenciji za novinare nakon susreta s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom i članom BiH Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Njemački je ministar dodao da je njegova zemlja iznimno zainteresirana pomoći u lobiranju unutar EU kako bi BiH dobila kandidatski status.

Pri tom je istaknuo i ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je imala posredničku ulogu oko ustavnih reformi u BiH, organizirajući susrete s političarima iz BiH.

"BiH ima europsku perspektivu. Međutim ta se perspektiva može realizirati samo ako potrebne reforme budu brzo i učinkovito provedene", rekao je Niebel tijekom sastanka s austrijskim diplomatom na čelu međunarodne uprave u BiH.

Inzko je tijekom susreta istaknuo da domaći politički lideri moraju konačno preuzeti odgovornost za državu i otkočiti proces uspostave koalicija kako bi se sve razine vlasti mogle usredotočiti na euroatlantske integracije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika