10.08.2011. / 08:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Prijedlog guvernera Rohatinskog za rješenje sve većeg problema 'švicarca'

Kao jednu od mjera koje bi olakšale primjenu modela "balon kredita", HNB bi "dio kredita iznad šest kuna za franak tretirao kao nerizični plasman", a spreman je i smanjiti stopu obvezne pričuve

Željko Rohatinski (Pixsell)Željko Rohatinski (Pixsell)Guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio je večeras da je HNB spreman uključiti se u iznalaženje rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti, a kao jednu od mogućih mjera naveo je model tzv. balon kredita koji su predložile banke te limitiranje tečaja švicarskog franka na šest kuna.

"Mi u HNB-u smatramo da bi to trebao biti tečaj od šest kuna za švicarski franak, s obzirom na to da je u međuvremenu došlo i do aprecijacije eura, koju također treba uzeti u obzir", izjavio je guverner gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Kao jednu od mjera koje bi olakšale primjenu modela "balon kredita", HNB bi "dio kredita iznad šest kuna za franak tretirao kao nerizični plasman", a spreman je i smanjiti stopu obvezne pričuve, ako bi zbog imobilizacije dijela aktive banaka došla u pitanje njihova likvidnost, kreditni potencijal kao i troškovi novca.

"Rješenje postoji ako mu pristupimo na racionalan način, a to prije svega znači da na sve ovo što se zbiva ne smijemo gledati kao na isključivo socijalni problem, a pogotovo ne kao na politički problem", rekao je, odgovarajući na upit može li HNB nešto učiniti s obzirom da tečaj švicarskog franka nezaustavljivo raste. Ustvrdio je i da s ekonomske strane gledišta, ni dužnicima ni bankama ne odgovara aprecijacija tečaja koja jedne dovodi u poziciju da ne mogu otplaćivati kredite, a druge da ne mogu naplaćivati svoja potraživanja.

"Prema tome interes je i jednih i drugih da se nađe odgovarajuće rješenje", rekao je, istaknuvši da ono mora biti transparentno i ne smije diskreditirati ni jednu stranu.

Podsjetio je kako je riječ o ugovornom odnosu pri kojemu su obje strane znale ili trebale znati u kakav rizik ulaze, te kako je HNB u mnogo navrata upozoravao na rizik.

Na upit zašto je švicarski franak nastavio rasti unatoč intervenciji švicarske središnje banke i ima li naznaka da će se stabilizirati, Rohatinski je ustvrdio da su globalizirana financijska tržišta toliko velika da ih nijedan pojedinačan akt ne može bitno promijeniti,

"Švicarska centralna banka je pokušala, prodala je švicarskih franaka u protuvrijednosti od gotovo 250 milijardi eura i nije uspjela, jednostavno zato što pojedinačni kapacitet nije u stanju spriječiti stihiju kad se ona pojavi", rekao je, napomenuvši da je franak samo kolateralna žrtva problema s eurom i dolarom.

Upitan hoće li se angažirati na idućim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da bi ga mnogi htjeli vidjeti na stranačkim listama, odgovorio je da je u nekoliko navrata rekao da nema političkih ambicija i da se neće kandidirati, te da pri tome i ostaje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika