Objavljeno u Nacionalu br. 325, 2002-02-05

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Ne udovolji li Budišinim zahtjevima, Račan će morati raspisati izbore

Dražen Budiša

Dražen Budiša je novi stari predsjednik HSLS-a. Već treći put. Unutarstranačke izbore dobio je dvotrećinskom većinom, osvojivši gotovo 70 posto glasova. U demokratskim državama to je sjajna pobjeda nad ozbiljnim protukandidatom. Jozo Radoš nije uspio. Nije bio uvjerljiv, nije imao karizmu da će samostalno i uspješno voditi HSLS, najsnažniju stranku centra liberalne provenijencije. Biti lojalan Vladi u vladajućoj koaliciji pozitivna je odlika, ali ako se gubi identitet stranke, to dugoročno ima svoju cijenu. Očito je da je Budiša kudikamo jača ličnost te da je imao mnogo snažniju podršku članstva stranke.
Vrlo su zanimljivi rezultati izbora za potpredsjednike HSLS-a. Đurđa Adlešić se učvrstila kao druga osoba u stranci, a Ivan Čehok je izrastao u snažnog političara u HSLS-u s prepoznatljivim identitetom. Joška Kontića izaslanici na saboru nagradili su za neospornu lojalnost Draženu Budiši, a Branko Levačić se potvrdio kao ozbiljna i utjecajna osoba u HSLS-u. Ovim izborom Budiša je dodatno učvrstio svoju lidersku poziciju u stranci. Izbor Velikog vijeća potvrđuje neospornu Budišinu pobjedu (28 od 35 članova Velikog vijeća su iz Budišine skupine).

Dražen Budiša
Bit će vrlo zanimljivo vidjeti koga će Budiša predložiti za članove Malog vijeća te hoće li dodatno učvrstiti svoje vodstvo ili će nastojati da u Malom vijeću budu zastupljene sve opcije unutar HSLS-a. Najzanimljivije vrijeme tek dolazi. Ohrabren uvjerljivom pobjedom, Budiša će se ponašati mnogo sigurnije u pregovorima unutar vladajuće kaolicije. Ta sigurnost bit će još veća ako Budišini oponenti, a posebno Radoš, podrže novog starog predsjednika stranke te predizborno vrijeme ostave iza sebe. Budiša radi vlastitog kredibiliteta ne smije odustati od svojih bitnih zahtjeva koji se tiču promjena u Vladi, a posebno onih koje se odnose na mehanizme odlučivanje i neke strukturne promjene u Vladi. Tu će vjerojatno imati i podršku ostalih koalcijskih partnera (Zlatko Tomčić i Zlatko Kramarić). Kako su odnosi između SDP-a i HSLS-a sve samo ne idilični, ima razloga za nadu da će premijer Račan prvi put ozbiljno shvatiti zahtjeve ostalih koalicijskih partnera. Dosad ih je uspješno amortizirao homogenošću same Vlade, posebno članova užeg kabineta, i međunarodnom podrškom Vladi. Međunarodna podrška (SAD i EU) i dalje postoji, ali nije bezuvjetna, upravo zbog nestabilnosti vladajuće koalicije, brojnih nespretnih i neodlučnih poteza Vlade, te nedovoljno aktivne politike prema susjednim državama. Naravno, međunarodna zajednica, posebno SAD i EU, ne podržava nikakvu radikalnu opciju u Hrvatskoj, a posebno ne desnu, te s velikim interesom prati razvoj događanja u HDZ-u, koji je objektivno danas najjača stranka u Hrvatskoj.
Premijer Račan je na najvećem iskušenju od formiranja koalicijske vlade: popustiti Budiši i koalicijskim partnerima i produžiti mandat ove vlade barem do kraja ove godine (iduća je već izborna), ili odlučno odbiti Budišine zahtjeve i zahtjeve ostalih koalicijskih partnera te još prije ljeta raspisati prijevremene izbore. Kako su oni vrlo vjerojatni za grad Zagreb, ta se mogućnost nipošto ne smije podcjenjivati. Najskuplja vlast je ona koja ne funkcionira, a Vladu čekaju i brojne bitne odluke o gospodarskim reformama, provedbi Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju, suradnji s MMF-om i Haaškim sudom te otvorenim pitanjima sa susjednim državama.
Ako Goran Granić ode iz Vlade, Račan neće lako naći zamjenu za sve poslove koje je obavljao, a mijenja se i profil Vlade i mehanizmi odlučivanja unutar nje. Razgovori između koalicijskih partnera ne smiju trajati predugo jer će kredibilitet izgubiti sve članice vladajuće koalicije. Kuloarske najave da će Račan pokušati pocijepati HSLS te s jednim njegovim dijelom i ostalim strankama vladajuće koalicije nastaviti voditi Vladu ne čine se vjerojatnima jer radi vlastitog kredibiliteta HSS zacijelo ne bi ostao u takvoj vladi. Prijevremeni izbori (ove ili u prvoj polovici iduće godine) postaju sve realniji, a projekt političkog centra sve zanimljiviji i izgledniji.

Milan Bandić
Očito, Milan Bandić je ne samo preživio “prometnu aferu” nego nakon prihvaćene neopozive ostavke na mjesto gradonačelnika Zagreba prelazi u ofenzivu i najavljuje veliki povratak. Izjavom o korumpiranosti zagrebačkog poglavarstva bez konkretnih dokaza ministar Čačić bitno je ojačao Bandićevu poziciju i pružio mu priliku da uz iskusnog Zdravka Tomca, političara koji je Bandiću ostao odan i u najtežim trenucima, prijeđe u ofenzivu. Spretnim formiranjem povjerenstva (zajedno s HDZ-om) koje će istražiti istinitost izjave ministra Čačića u roku od 30 dana, Bandić je praktički blokirao prijedlog da SDP predloži novog gradonačelnika. Kako premijera Račana očekuju teški pregovori s koalicijskim partnerima nakon što je Budiša opet postao predsjednikom HSLS-a, Bandić ima mogućnost da sačeka rezultate rada povjerenstva, tj. da istekne rok u kojem SDP može predložiti svog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Nakon toga Bandiću su otvorena sva vrata da ponovno bude nositelj liste SDP-a i da se ponovno kandidira za gradonačelnika Zagreba. Ako rezultat izbora za grad Zagreb bude povoljan za Bandića, on će ne samo ojačati svoju poziciju unutar SDP-a nego i moći opravdano tvrditi da je prvi( gotovo) neposredno izabrani gradonačelnik Hrvatske. Bit će vrlo zanimljivo što će o tome misliti Vesna Pusić. Izbori, naravno, neće biti tako jednostavni ni za Bandića, a pogotovo ne za Vesnu Pusić. I druge stranke, posebno stranke centra – DC, HSLS i HSS – neće više pogriješiti kao na prošlim izborima, posebno što se tiče shvaćanja ozbiljnosti tih izbora i ulaganja stranaka. DC će s najjačom ekipom izaći na te izbore i uz jasan program promovirati nove prepoznatljive ljude u javnosti. Zato će vrlo vjerojatno novi izbori u Zagrebu biti više nego zanimljivi, a bitno će utjecati i na preslagivanje političke scena na nacionalnoj razini. Samo u slučaju neuspjeha pregovora unutar vladajuće koalicije mogući su i prijevremeni nacionalni izbori istodobno s izborima za Zagreb.
Nakon inicijative DC-a i zahtjeva 53 saborska zastupnika da se u Hrvatskom saboru raspravlja o odnosu Vlade s MMF-om, Vlada je napokon na to pristala. Saborska će rasprava pokazati zašto je na to toliko dugo trebalo čekati. Za Hrvatsku bi bilo korisnije da je ta rasprava već obavljena.

Vezane vijesti

Liberali računaju na poštene iz HDZ-ove biračke mašine

Liberali računaju na poštene iz HDZ-ove biračke mašine

Dražen Budiša predstavljen je danas na HSLS-ovom skupu u Zadru kao nositelj liste Hrvatske socijalno-liberalne stranke u 9. izbornoj jedinici.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika