12.08.2011. / 18:45

Autor: Hina

Postignut dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka

Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora.

Dragan ČovićDragan ČovićČelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora.

Kandidat HDZ-a BiH za mandatara za sastav nove vlade HNŽ-a Denis Lasić rekao je da je postignut djelomičan dogovor oko raspodjele ministarskih mjesta u budućoj vladi. "O resorima smo započeli razgovore, no ništa precizno nismo dogovorili. Sporna su ministarstva obrazovanja i zdravstva", rekao je Lasić.

Po njegovim riječima, hrvatskome političkom bloku kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. pripast će mjesto premijera i pet ministarstava, dok će SDP BiH i SDA podijeliti po tri ministarska resora u budućoj vladi.

Kandidat za mandatara odbacio je mogućnost da HSP BiH, koji je dio vladajuće većine sa SDP-om i SDA u Federaciji BiH, pripadne ministarsko mjesto u HNŽ-u gdje u skupštini imaju tek jednoga od 30 zastupnika.

"HSP nije dio ove priče. Oni neće biti dio parlamentarne većine u županiji i uopće neće biti dio vlasti", pojasnio je Lasić.

Po riječima predsjednika Županijskog odbora SDP-a Anera Žuljevića, ova stranka inzistira na preciznom dogovoru o prioritetima u radu buduće vlasti.

O zajedničkoj uspostavi vlasti u HNŽ-u ranije su načelni dogovor postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić.

Na sličan način trebala bi se ustrojiti i nova vlada u mješovitoj hrvatsko-bošnjačkoj Srednjobosanskoj županiji gdje je Visoki predstavnik osporio legalnost vlade koju su izabrale stranke okupljene oko SDP-a bez sudjelovanja dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata na posljednjim izborima.

Vezane vijesti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika