13.08.2011. / 10:49

Autor: Hina

Počinje temeljita obnova Trga svetog Petra u Rimu

Vatikanski Trg svetog Petra okružen glasovitom Berninijevom kolonadom u cijelosti će se obnoviti kako bi mu se vratio sjaj kakav je imao u 17. stoljeću, pišu u petak vatikanske novine l'Osservatore Romano.

Trg Sv. Petra u RimuTrg Sv. Petra u RimuVatikanski Trg svetog Petra okružen glasovitom Berninijevom kolonadom u cijelosti će se obnoviti kako bi mu se vratio sjaj kakav je imao u 17. stoljeću, pišu u petak vatikanske novine l'Osservatore Romano.

Obnova dijela barokne kolonade lijevo od trga već je počela, a za obnovu cijelog trga trebat će trideset mjeseci. Njome će se vratiti prvotni izgled i boje tog golemog prostora, piše u dnevnom listu direktor tehničke službe guvernorata države Vatikana, Pier Carlo Cuscianna.

376 stupova, 140 kipova, 1.200 m balkona i krovnih vijenaca, fontane Clementina i Gregoriana, egipatski obelisk u sredini trga, koji je 1586. dao podići Siksto V., sve će se obnoviti i osvježiti. Obnovom će se obuhvatiti čak i svjetiljke iz 19. stoljeća oko obeliska.

Kolonada je "umjetničko ostvarenje s jakom simboličnom porukom koja izražava ekumenski zagrljaj univerzalne Crkve sa svim narodima", piše list.

"Velikodušni sponzori" financirali su taj velik zahvat, rekao je Cuscianna, ne otkrivajući njihova imena.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.08.11. 11:15

Univerzalna crkva.Tako je,što će vam neka druga religija kod imate "svetu" katoličku i Vatikan.
Inače,mislim da bi oniks dobro pristajao na fasadi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika