Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Robert Bajruši

Zagreb - London - Pariz: Premijerkina turneja spasenja

U okviru predizbornih međunarodnih aktivnosti, hrvatska diplomacija dobila je zadatak srediti susrete Jadranke Kosor s britanskim premijerom Cameronom i francuskim predsjednikom Sarkozyjem

Predsjednici Vlade
draži su sastanci s
predstavnicima EU
nego s državnicima
balkanskih zemaljaPredsjednici Vlade draži su sastanci s predstavnicima EU nego s državnicima balkanskih zemaljaPredstojeći zagrebački susret s Angelom Merkel i zatim posjet hrvatskim vojnicima koji su u misiji KFOR-a na Kosovu uvod su u predizborne međunarodne aktivnosti premijerke Jadranke Kosor, potvrdio je izvor u Vladi za Nacional. Pritom je potrebno napraviti distinkciju vezanu uz Angelu Merkel – predsjednica njemačke vlade dolazi na kraću turneju Zapadnim Balkanom i ne posjećuje isključivo Hrvatsku, ali njezin dolazak HDZ namjerava predstaviti kao pokazatelj da je Jadranka Kosor izrasla u uspješnu i modernu europsku državnicu.

NO U PLANOVIMA STRATEGA vladajuće stranke, vrhunac inozemnih aktivnosti Jadranka Kosor poduzet će od sredine rujna do kraja studenoga, a njezine vanjskopolitičke akcije bit će usmjerene u dvama smjerovima. Prvi se odnosi na regiju i u planu su susreti s državnicima Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Koliko god ovi susreti ne izgledaju pretjerano atraktivno, u HDZ-u smatraju da su vrlo važni jer premijerku Kosor trebaju prikazati kao najutjecajniju političarku Zapadnog Balkana koja zagovara dobrosusjedske odnose. U marketinškom smislu, međutim, puno je bitniji drugi cilj. Osoba iz najbližeg kruga predsjednice hrvatske vlade ispričala je za Nacional da je diplomacija dobila zadatke da pokuša srediti susrete Jadranke Kosor s britanskim premijerom Davidom Cameronom i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Uz Angelu Merkel, Cameron i Sarkozy su dvojica najmoćnijih političara u Europi, pa čak i protokolarni susreti s njima izazivaju velik medijski interes. U HDZ-u očekuju pozitivne odgovore iz Pariza i Londona zbog dobrih odnosa s tamošnjim vladama, te kao svojevrstan dokaz solidarnosti između konzervativnih političara. Na prošlim izborima HDZ je snimio spot u kojem je skupina demokršćanskih političara iz Europe pozvala hrvatske birače da glasuju za Ivu Sanadera. Uostalom, slično je i na lijevom centru: tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder je pred parlamentarne izbore 2003. podržao Ivicu Račana, a prošle godine Zoran Milanović podržao je socijaldemokrate u Češkoj.


OVE JESENI važnu ulogu imaju i sastanci s europskim dužnosnicima, pa je u premijerkinu David Cameron jedan je od najmoćnijih
europskih političaraDavid Cameron jedan je od najmoćnijih europskih političaraitinereru i posjet Bruxellesu te susret s Joséom Manuelom Barrosoom. Potkraj rujna u Zagreb će doći poljski premijer Donald Tusk koji donosi nacrt Pristupnog sporazuma između Hrvatske i Europske unije. Njegov dolazak također je diskretna podrška HDZ-ovoj premijerki jer, prema diplomatskim običajima, pristupni dokument (koji tada još neće biti preveden na hrvatski jer postoji jedino u engleskoj verziji) mogao se jednostavno predati Rudolfu Baričeviću, veleposlaniku u Bruxellesu. Tusk je odlučio osobno ga predati Jadranki Kosor, a istodobno unutar Europske komisije lobira da se službeno potpisivanje održi tjedan dana prije izbora koji bi trebali biti 4. prosinca. Ovo još uvijek nije odlučeno, ali sigurno je da će se ceremonija održati u Bruxellesu ili u Varšavi. Za Jadranku Kosor itekako su važni i susreti na regionalnoj razini. U proteklih godinu dana predsjednik Ivo Josipović poduzeo je nekoliko vrlo važnih akcija s ciljem stabiliziranja odnosa sa Srbijom te jačanja povjerenja s Bosnom i Hercegovinom.

Posredna posljedica Josipovićeva regionalnog angažiranja jest svojevrsna marginalizacija predsjednice Vlade, kojoj su, ionako, draži susreti s predstavnicima Europske unije, a ne s dužnosnicima balkanskih zemalja. Predizborna kampanja tjera na mijenjanje prioriteta, pa se premijerka Kosor namjerava susresti i s Borutom Pahorom, predsjednikom vlade Republike Slovenije. U protekle dvije godine Jadranka Kosor i Borut Pahor uspjeli su riješiti hrvatsko-slovenski granični spor i uvelike normalizirati bilateralne odnose. Cilj hrvatske premijerke jest da još jednim susretom s Pahorom podsjeti hrvatsku javnost kako je upravo ona zaslužna za prekid slovenske blokade, što je u konačnici dovelo do završetka pregovora između Hrvatske i Europske unije.

José Manuel Barroso s poljskim premijerom
Donaldom TuskomJosé Manuel Barroso s poljskim premijerom Donaldom TuskomBOSNA I HERCEGOVINA važna je zbog izbornih glasova tamošnjih Hrvata. Kako će idući saziv Sabora imati trojicu zastupnika iz dijaspore, a budući da najviše glasača iz dijaspore dolazi iz BiH, premijerka Jadranka Kosor namjerava iskoristiti državničku ulogu kako bi preostalim Hrvatima pokazala interes Vlade za njihov status. Za sada je problem taj što tamošnje hrvatske stranke ne podržavaju njezinu vladu i posjet Sarajevu izazvao bi više problema nego pozitivnih učinaka za Hrvatsku demokratsku zajednicu. S druge strane, bilo bi dosta neprilično otići u Mostar i agitirati među Hrvatima, a ignorirati središnju bosansko-hercegovačku vlast. Vjerojatno će se pronaći kompromisno rješenje jer premijerka Kosor zna koliko joj je važna podrška Hrvata iz susjedne nam države. Problem s INA-om otežava i njezin susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom. Ako se tijekom iduća dva mjeseca riješi spor s MOL-om, koji je itekako negativno utjecao na odnose Budimpešte i Zagreba, izgledan je susret s Orbánom.

Za razliku od susreta s Cameronom i Sarkozyjem, koji su vrh europske političke elite, Orbán je kudikamo nevažniji, ali iz perspektive HDZ-a, bitna je potencijalna poruka takvog sastanka. Poruka je ta da Hrvatska ima predsjednicu vlade koja ravnopravno razgovara s glavnim inozemnim političarima, štiti interese hrvatskih zajednica u dijaspori, te spašava i kompanije od nacionalne važnosti. Uspije li realizirati susrete s desetak europskih državnika, Jadranka Kosor vjeruje da će joj to povećati izglede za eventualnu pobjedu na budućim parlamentarnim izborima.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 16.08.11. 21:13

opet će biti šaljivih video priloga iz područja komunikacije


registracija
22/4/11

www, 17.08.11. 12:37

Sada ide u Evropu kao osvjedoćeni simpatizer osuđenih ratnih zločinaca. To je kao da merkel pozdravlja sa "heil Hitler"


registracija
22/4/11

www, 17.08.11. 12:40

ŠTETA ŠTO NAŠA JAVNOST NEĆE PRENIJETI NI JEDNU PACKU KOJU ČE DOBITI ZA POZDRAVE OSUĐENIMA ZA RATNI ZLOČIN


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.08.11. 10:21

nije bitno sta radi i ko joj se divi, njoj jadnoj je najteze samoj sa sobom. Mi cemo se nje rijesiti, ali ona same sebe nikada.Bas joj bez obzira na sve privilegije nebi bila u kozi.....


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 18.08.11. 14:59

Blizi se zatvor, sto su blize izbori, bliza je prugasta odora.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 20.08.11. 09:20

Bliži se 26.9.2011. kada će planet Nibiru biti u opasnoj konstelaciji planeta,što će vjerojatno prouzročiti nove kataklizme neslućenih srazmjera.havarije na trajektima govore da su alternativci u pravu što se Nibirua tiče.ostat će zapamćeno u ljudskoj povijesti da će Jacu kraljicu zbaciti s trona sam Nibiru planet koji nas redovito posjećuje svakih 3650 godina.mislim da naša samoproglašena krajica više neće imati vremena za ništa,osim da spasi pokoju dušu,a time i svoju vlastitu,kad je već htjela biti iznad svih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika