14.08.2011. / 15:35

Autor: Hina

Rusija želi pokrenuti nuklearne pregovore s Iranom

Rusija će ovoga tjedna pokušati obnoviti zastale nuklearne pregovore između Irana i najvećih svjetskih sila, nadajući se da poseban odnos s Teheranom može pomoći u oživljavanju pregovora za koje neki analitičari smatraju da su mrtvi.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRusija će ovoga tjedna pokušati obnoviti zastale nuklearne pregovore između Irana i najvećih svjetskih sila, nadajući se da poseban odnos s Teheranom može pomoći u oživljavanju pregovora za koje neki analitičari smatraju da su mrtvi.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev trebao bi se sastati u ponedjeljak u Teheranu sa svojim kolegom te s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i potaknuti nastavak pregovora koji su propali u siječnju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izvijestio je u srpnju američkom predsjednika Baracka Obamu o strategiji pregovora "korak po korak" koja bi Iran privolila da odgovori na pitanja vezana za njegov nuklearni program, a zauzvrat bi bio nagrađen postupnim smanjenjem sankcija koje su uvele zemlje što strahuju da Iran pokušava proizvesti nuklearno oružje, što Teheran uporno negira.

Dok Izrael i Sjedinjene Države zadržavaju mogućnost preventivnih napada na Iran, pregovori su način da se izbjegne ono što analitičari nazivaju vojnom akcijom visokog rizika.

Ipak, rijetki su oni koji očekuju zaokret u pregovorima nakon što su propali posljednji razgovori između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika