15.08.2011. / 15:47

Autor: Hina

U HSP BiH nezadovoljni statusom u vladajućoj koaliciji?

Dio članstva Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine (HSP) nezadovoljan je dosadašnjim učinkom vlade Federacije BiH i načinom funkcioniranja koalicije koju predvodi Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i stoga će tražiti smjenu čelnika HSP-a Zvonka Jurišića, najavio je u ponedjeljak dopredsjednik HSP Josip Perić.

Zvonko JurišićZvonko JurišićDio članstva Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine (HSP) nezadovoljan je dosadašnjim učinkom vlade Federacije BiH i načinom funkcioniranja koalicije koju predvodi Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i stoga će tražiti smjenu čelnika HSP-a Zvonka Jurišića, najavio je u ponedjeljak dopredsjednik HSP Josip Perić.

"Tražit ćemo ostavku Zvonka Jurišića i preispitivanje pozicije HSP-a unutar platforme (dokumenta koji je okosnica vladajuće koalicije u FBiH)", izjavio je Perić u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Perić tvrdi kako predsjednik HSP-a Jurišić djeluje protivno statutu stranke te kako na različite dužnosti u Federaciji BiH u ime HSP-a postavlja osobe koje to ne zaslužuju čime nanosi štetu Hrvatima u BiH.

Kazao je kako je posebice neprihvatljivo to što se nameću kadrovi iz zapadne Hercegovine i Mostara a ostali ignoriraju.

Perić je zaprijetio kako bi zbog toga ostavku u federalnoj vladi mogao podnijeti ministar financija Anto Krajina.

Dopredsjednik HSP-a BiH istodobno je kritizirao i HDZ BiH ocijenivši kako u toj stranci odbijaju svaki korak koji bi doveo do široke koalicije hrvatskih stranaka i time otvorio put uspostavi izvršne vlasti u županijama poput Herceg-bosanske.

"Mora se imati stabilna hrvatska većina kako se ne bi ovisilo o volji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Ta stranka (Milorada Dodika) igrat će onako kako njima odgovara a oni sigurno nisu faktor stabilnosti", kazao je Perić.

Dvije županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH, Herceg-bosanska i Hercegovačko-neretvanska, ni deset mjeseci nakon izbora nisu dobile vlade.

U Herceg-bosanskoj problem je to što se ne može postići dogovor o raspodjeli ministarskih mjesta između HDZ BiH i HDZ 1990. dok se dogovor o vladi Hercegovačko-neretvanske županije povezuje s rješavanjem pitanja uspostave vladajuće koalicije na državnoj razini.

Vezane vijesti

SDP BiH i partneri dali rok od 15 dana za prihvaćanje platforme

SDP BiH i partneri dali rok od 15 dana za prihvaćanje platforme

Dužnosnici političkih stranaka okupljenih oko SDP-a BiH najavili su, na sastanku održanom u četvrtak u Mostaru, da će samostalno uspostaviti vlast u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika