15.08.2011. / 19:15

Autor: Hina

Karadžić traži oslobađanje Miroslava Tuđmana čuvanja tajne

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Den Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, zatražio je od Hrvatske da pojasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne, navodi se u njegovu pismu koje je objavio Haaški sud u ponedjeljak.

Radovan KaradžićRadovan KaradžićBivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Den Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, zatražio je od Hrvatske da pojasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne, navodi se u njegovu pismu koje je objavio Haaški sud u ponedjeljak.

U srpnju je raspravno vijeće u tom predmetu odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da bivšem šefu Hrvatske izvještajne službe Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića.

Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti vidi se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone.

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.

Razgovor bi se prema dokumentaciji koju je objavio Den Haag trebao održati 26. kolovoza i Karadžićevu obranu predstavljao bi pravni savjetnik Peter Robinson.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 15.08.11. 20:22

Nisam pravnik, ali interesira me kakve veze ima šverc oružja sa genocidom, pogotovu što je taj genocid učinjen od strane srpskih vojnih i paravojnih formacija na čelu sa Karadžićem, Mladićem i već osuđenima....?


registracija
12/12/10

Klarens, 16.08.11. 04:32

Onak
......................
Po domachi
.......................
Drzhte gache
.......................
Svrbci imaju
......................
Vanpametnu ideju
ISTINE
..........................
Kako to da se
LEGALNA VLAST
.............................
BOSNE I HERCEGOVINE
...........................
USUDILA ODUPRIJETI ????
.......................................
Ta oni su tako lijepo sve
....................................
DOGOVORILI
....................................
I sad josh neki tamo
Hrvati ????
............................
Ih , ta nemojte kasti ???
.....................................


registracija
12/12/10

Klarens, 16.08.11. 04:35

KPJ si je to tak lepo
..............................
ZRIHTALA
..............................
22 000 000
pushacha
..............................
A nigdje dima
..............................
I sad ti crni Tugovane
...............................
Ne prdekaj govedo


registracija
13/7/11

kosmo, 16.08.11. 09:58

Karadzic je kriv i osuda ga ceka, u to nema sumlje. Ali isto tako smatram da bi ono sto zna Miroslav Tudman ukazalo na postojanje udruzene zlocinacke organizacije sa sjedistem na Pantovcaku. A to ne odgovara nikome, izuzev Karadzicu i Srbiji. Takoder smatram da Miroslav pati od amnezije, kao u ostalom i vladajuci HDZ-ovci kad je Polancec u pitanju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika