17.08.2011. / 12:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Tužiteljstvo traži da se prvo sudi Mladiću za Srebrenicu

Kao razlozi navedeni su i da je Mladić uhićen pred sam kraj mandata Haaškoga suda pa je potrebno da suđenje započne što prije kao i da je potebno osigurati pravdu za žrtve

ArhivaArhivaHaaško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića optuženog za genocid u BiH na dijelove kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a potom i za druge zločine počinjene u BiH, prema podnesku kojeg je u srijedu objavio Haaški sud.

Među razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haaški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces pa je on umro tijekom suđenja.

Kao razlozi navedeni su i da je Mladić uhićen pred sam kraj mandata Haaškoga suda pa je potrebno da suđenje započne što prije kao i da je potebno osigurati pravdu za žrtve.

Tužiteljstvo smatra da bi svoj dio dokaznog postupka u slučaju Srebrenice moglo obaviti unutar godinu dana.

Tužiteljstvo traži da se protiv Mladića vode dva suđenja, prvo za Srebrenicu a onda za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mladić je uhićen u svibnju ove godine u Srbiji i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja. Tijekom bijega od Haaškoga suda preživio je moždani udar što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Protiv Mladićeva suoptuženika Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Haag vodi objedinjeno suđenje za genocid u Srebrenici i ratne zločine u drugim dijelovima BiH.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 17.08.11. 13:53

neznam zasto se mladicu nije sudilo u njegovom odsustvu sa bilo kojeg suda? zar treba-- i komu treba-- slusati govore ne samo mladica, nego karadzica i seselja?

ili zasto se vec nisu prikupili svi dokazi, iako je sud imao 16g da to uradi? i to dok samih dokaza ima bezbroj.

uzgred, da li se mora utvrditi tocnost svakog navoda iskaza, ocevida, rijeci, nevaznih dogadjaja, cakula, itd?

zar treba jos jednoc dokazati izgon srebrenicana te pogubljenje oko 8k+ nenaoruzanih muskaraca starijih od 16?

zasto je trebalo moljakati srbiju 15. g da uhapsi mladica te da ga privede sudu u hagu? umjesto moljakanj ili prijetni, sud u hague je trebao raspisati potjernice za clanove srpske vlade.

doduse, ova mjera bi vazila i za clanove mnogih vlada, koje su cinile i cini dan danas mnoga zlocinstva protiv covjecanstva, pa je sud [po necijem nalogu ili uputi] odustao od te mjere.

haski sud bio bio smijesan da nije bilo toliko zlocina na kosovu, u hr, i bos.

osim toga, mogli bi dozivjeti makar jos jedan rat ili oruzane sukobe: u sandzaku, bosni, ili cak na kosovu! hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 17.08.11. 14:11

u agresivnim ratovima srbije stradalo je i mnogo srba. tko od srba odgovara za to? pa, ama, nitko. kako to da haski sud ili vlade u svijetu cak i ne osudjuju ratove za kojih nema uzroka, a sam uzrok za rat ili casus belli bivajuci uvijek jedan te isti [nema dva ili tri]: organizirana kradja tudjih zemalja ili udruzeni zlocinaci pothvat za tudje krajeve.

nema rata koji se nije poveo radi dobitka nekog kraja ili drzave i za sve sto u njima i na njima postoji; ukljucujuci i njihovo stanovnistvo, ali ne uvijek.

case in point that the domestic population was not always wanted/needed is: bosnia, kosovo, palestina, poland '39, just to enumerate a few such cases. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika